Омбудсман вимагає розслідувати дії поліціянтки, яка могла назвати ветерана “конченим інвалідом” за зауваження

Дата: 21 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Уповноважений Верховної Ради з прав людини звернувся до голови Нацполіції та вимагає неупереджено розслідувати випадок у Києві, коли працівниця служби могла назвати ветерана Павла Якімчука “конченим інвалідом”, бо той зробив їй зауваження. 

Про це розповів Омбудсман Дмитро Лубінець

Павло Якімчук. Фото: фейсбук-сторінка ветерана

Інцидент трапився 14 серпня в Дарницькому районі столиці. 

Тоді Якімчук виїхав з паркувального місця для людей з інвалідністю біля будівельного гіпермаркету, куди одразу ж припаркувалась інша автівка. Чоловік помітив, що на її склі не було спеціальної позначки, тож зробив зауваження водію, разом з яким сиділа пасажирка. Остання була одягнена у форму поліціянтки.

У відповідь на зауваження щодо паркування жінка, як розповів ветеран, назвала його “конченим інвалідом”, а коли він виправив її і Треба казати "Люди з інвалідністю"., то додала: “О*уїли. Думають, якщо приїхали з передка і Фронту. , то їм все можна”. 

“Такі інциденти можуть негативно впливати на репутацію Національної поліції України та знизити рівень довіри суспільства до правоохоронних органів”, – коментує випадок Лубінець. 

Уповноважений запропонував провести для поліціянтів навчання зі спілкування з ветеранами, щоб такі ситуації більше не повторювались. Якщо ви не хочете власними діями нашкодити ветеранам та ветеранкам, можете прочитати книжку про толерантне спілкування з тими, хто повернувся з фронту. 

Лубінець наголосив, що тримає ситуацію на особистому контролі. 

“Ветерани, які ризикували своїм життям заради нашої безпеки та свободи, заслуговують на повагу і вдячність від суспільства! Їхній внесок у захист нашої держави є безцінним, і необхідно докладати всіх зусиль, щоб такі інциденти не повторювалися”, – додав він. 

Уповноважений закликав усіх, хто стикається з подібним ставленням, звертатись: 

  • за адресою: вул. Інститутська, 21/8, м. Київ, 01008;
  • електронною поштою: hotline@ombudsman.gov.ua;
  • зателефонувати на гарячу лінію: 0800501720.

Раніше в поліції вже говорили, що почали службове розслідування щодо поліціянтки, про яку казав Якимчук. 

Нагадаємо, що в Україні вже налічують 1,2 мільйона ветеранів, але попри високий рівень довіри до ЗСУ ті, хто повернувся з фронту, стикаються з нерозумінням суспільства. 

За час, поки триває повномасштабне російське вторгнення, у медіа вже лунало чимало подібних історій. До прикладу, торік у Києві представників патронатної служби “Азову” на бізнес-форумі попросили сховатись у куток, бо вони були у формі та нібито лякали цим інших гостей. Після розголосу організатори перепросили військових, а голова патронатної служби Олена Толкачова зізналась, що не очікувала такої бурхливої реакції громадськості. 

Також клієнт облаяв через інвалідність у ветклініці в Одесі лікаря-ветерана на протезах Олексія Притулу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter