Омбудсман відкрив справу щодо бару “Поза зоною”, який продає коктейлі з дискримінаційними назвами

Дата: 01 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини відкрив провадження щодо бару “Поза зоною”, у якому відвідувачам пропонують коктейлі з провокаційними та мізогінічними назвами. 

Про це в коментарі “Суспільному” повідомила правозахисниця та експертка громадської організації “Дівчата” Ольга Новак.

Фото: інстаграм-сторінка бару “Поза зоною”

“Ураховуючи необхідність здійснення додаткових заходів контролю за дотриманням принципів недискримінації в різних сферах суспільних відносин та рівних прав і можливостей жінок та чоловіків, подальший розгляд заяви буде здійснено в межах провадження відповідно до Положення про порядок здійснення провадження Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у справах про порушення прав і свобод людини і громадянина, затвердженого наказом Уповноваженого”, – йдеться в повідомленні Лубінця.

Новак сподівається, що інші бізнеси винесуть урок з цього кейсу і не повторюватимуть помилок бару.

Вона також звернулася зі скаргою до Держпродспоживслужби.

Раніше ZMINA писала, що в харківському коктейль-барі “Поза зоною” всі напої мають сексуалізовані назви – “МЖМ”, “Шибари”, “Вібратор”, “Лесбійка”. Однак деякі з них є мізогінічними – “Насмоктала”, “Повія”, “Дешева хвойда”, а також мають назву протизаконних явищ – “Зґвалтований”, “Інцест”, “Мрія педофіла”.

На це звернула увагу блогерка та музикантка ТУЧА, яка зрештою написала заяву до поліції, і відреагували активістки та правозахисниці, а також власне харківʼяни, які висловили невдоволення на сторінці бару. 

Деяким користувачкам, які опублікували сторис із засудженням цих назв, бар пообіцяв подарувати фірмовий коктейль “Врот”. 

20 березня журналісти харківських видань “Накипіло” і “Люк” подали заяви до поліції і Держспоживслужби на цей бар.

Юрист ІМІ Володимир Зеленчук зазначає, що суто використання меню з подібним вмістом у закладі громадського харчування не може призвести до суттєвої відповідальності чи штрафу, але це не стосується реклами такого меню.

Також 23 березня, у суботу, в Харкові відбулася акція протесту проти сексизму та дискримінації, які транслює місцевий бар “Поза зоною” у назвах своїх коктейлів. Пікет розпочався о 12:00 біля Харківського національного академічного театру опери та балету. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter