Омбудсман просить слідчих перевірити слова Ірини Фаріон, яка не вважає російськомовних бійців ЗСУ українцями

Дата: 07 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Уповноважений Верховної Ради з прав людини просить правоохоронців перевірити, чи не порушила статтю Кримінального кодексу щодо рівноправності громадян колишня нардепка та мовознавиця Ірина Фаріон. Напередодні вона негативно висловилася щодо українських військових, які розмовляють російською мовою, назвавши їх “не українцями” та “москворотими”. 

Про це розповів Омбудсман Дмитро Лубінець

Ілюстраційне зображення

Заяву щодо українських військових Фаріон зробила, розмовляючи з журналісткою Яніною Соколовою. Остання не погодилася з гостею та сказала, що має чимало знайомих у війську, зокрема серед бійців “Азова” та 3 ОШБр, які говорять російською мовою. 

“Я категорично цього не приймаю. У мене запитання до них: що вам, хлопці, заважає, коли ви такі моцні? І ви дуже розумні. Що вам заважає виконувати 29 статтю закону про Збройні сили України. Ви, хлопці, знаєте, що таке дисципліна в армії? Якщо в армії немає дисципліни, то немає армії, це зброд тоді”, – висловилася колишня парламентарка.

Згодом Фаріон опублікувала допис у соцмережах, в якому назвала російськомовних українських військових “москворотими” та сказала, що “воювати за Україну – це не заслуга, а обов’язок”.

“Виправдувати москворотих у війську – віддаляти нашу перемогу або ще гірше – воювати за єврорашу”, – додала вона. 

На такі заяви одразу відреагували військові. До прикладу, колишній командир полку “Азов” та заступник командира 3 окремої штурмової бригади Максим Жорін поцікавився, звідки у Фаріон право “відкривати рота в бік бійців “Азова”, Третьої штурмової або будь-якого іншого підрозділу української армії”.

“Тому просто йди ти нах*й!” – підсумував він.

Лубінець, реагуючи на ситуацію, звернувся до Нацполіції та СБУ, а також до Нацради з питань телебачення і радіомовлення. 

“Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками – карається відповідно до статті 161 Кримінального кодексу України… Дискримінація та дискредитація будь-кого в Україні заборонена!” – нагадав він. 

Санкція статті щодо порушення рівноправності громадян передбачає штраф або позбавлення волі з втратою права обіймати деякі посади чи  вести певну діяльність. Правоохоронці офіційно на заяву Лубінця поки не реагували. 

Фаріон не вперше стає об’єктом критики через свої дискримінаційні висловлювання. Цього року, наприклад, звернення до СБУ щодо неї скерував маріуполець, обурений її заявами про мешканців міста. Так, Фаріон в одному зі своїх виступів пов’язала російську окупацію з “кармою”.

Нагадаємо, що нещодавно у Львові чоловік, який напав на трансгендерну військову, отримав 17 тисяч гривень штрафу за порушення рівноправності громадян. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter