Омбудсман не вбачає порушень у більшості скарг громадян на ТЦК

Дата: 15 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

У більшості скарг на неправомірну поведінку з боку представників територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, за словами Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра Лубінця, інформація про порушення не підтверджуються. 

Про це пише “Укрінформ”. 

Фото: “Голос України”

Лубінець зазначив, що серед великої кількості звернень, які він отримує щодня, у більшості випадків він встановив, що дії представників ТЦК та СП не порушували прав громадян України.

“Суспільству треба показувати, що є не тільки права, а й обов’язки. Щодо випадків порушення прав ТЦК та СП, є відповідні механізми, як ми реагуємо. Коли ми встановлюємо, що в їхніх діях немає порушення прав громадян України, ми роз’яснюємо громадянам, що там не було порушень”, – підкреслив він.

За словами Омбудсмана, найбільше звернень надходить щодо дій Національної поліції. Згідно з процедурою, Уповноважений відкриває провадження, надсилає запити, отримує відповіді та приймає рішення, чи було порушення прав.

“Якщо права були порушені, я вимагаю відновити порушені права, провести превентивну роботу, щоб на майбутнє не було подібних випадків. Якщо ми встановили, що порушень прав немає, то особисто роз’яснюємо заявнику, що держава діяла виключно в законний спосіб і ваші права не були порушені”, – додав Лубінець.

Раніше ZMINA писала, що на Житомирщині 4 червня поховали 32-річного Сергія Ковальчука, якого напередодні в стані коми доставили до лікарні, де він за кілька днів помер. Родина заявляє, що його побили в місцевому райвідділі Територіального центру комплектування та соціальної підтримки, але там це спростовують. 

Зрештою експертиза не підтвердила версію адміністрації Звягельського ТЦК та СП про алкогольне сп’яніння. Як показала експертиза, алкоголю в крові померлого не було. Не підтвердилася й версія з епілепсією. 

Це не перший подібний випадок. Так, у квітні в Закарпатській області дорогою до навчального центру у військовозобов’язаного стався епілептичний напад і він помер. Згодом стало відомо, що ВЛК визнала його придатним. 

До цього, в лютому, помер 49-річний мешканець Тернопільщини. “Швидка” доправила його до місцевої лікарні з території ТЦК, а загинув він нібито через “напад судом”, також спричинених епілепсією. Чоловік прийшов до ТЦ, щоб звірити військово-облікові документи та пройти військово-лікарську комісію. 

Також на Закарпатті хлопець намагався вкоротити собі віку в ТЦК та СП, але посадовці пов’язують це з “вживанням наркотиків”, а не з імовірним тиском, про який кажуть рідні. 

Нагадаємо, що аналіз українських медіа показує, що спроби об’єктивно висвітлити тему мобілізації часто наражаються на закиди в підігруванні ворогу, тож журналісти обмежуються ретрансляцією офіційних повідомлень. Це так само створює простір для чуток та фейків.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter