Комісія з журналістської етики оприлюднила рекомендації з висвітлення теми мобілізації в Україні

Дата: 28 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Комісія з журналістської етики (КЖЕ) надала рекомендації для журналістів та медіа щодо висвітлення тем, пов’язаних з мобілізацією в Україні.

Вони оприлюднені на сайті КЖЕ.

Джерело: biz.today.ua

У передмові члени комісії наголосили на тому, що спроби об’єктивно висвітлити тему мобілізації в ЗМІ часто наражаються на закиди в підігруванні ворогу, тому медіа обмежуються ретрансляцією офіційних повідомлень. Водночас питання, які справді хвилюють суспільство, залишаються без відповіді, це створює простір для чуток та фейків.

Для висвітлення питань мобілізації, так само як і будь-якої теми, КЖЕ рекомендує журналістам дотримуватися професійних та етичних стандартів.

  • Порушуйте теми, які справді хвилюють українців у зв’язку з мобілізацією. Це не лише роз’яснення важливості мобілізації у воєнний час, а й дотримання закону, прав мобілізованих, справедливість рішень, взаємодія центрів комплектування із підрозділами Збройних сил України. Якщо ці теми не обговорюють українські медіа, аудиторія шукатиме інформацію в інших джерелах, зокрема й тих, що контролюються країною-агресором.
  • Покажіть приклади успішного розв’язання проблем, які виникають під час мобілізації.
  • Уникайте узагальнень і ярликів (“ухилянти”), якщо провина людей, про яких ви пишете, не доведена, — наприклад, якщо йдеться про вручення повісток в людних місцях.
  • Не порівнюйте вручення повісток із “полюванням” чи “відловом” чоловіків.
  • Перевіряйте й уточнюйте інформацію з офіційних джерел, ставте додаткові запитання для того, щоб бути максимально точними.
  • Ретельно перевіряйте інформацію, яка з’являється в соціальних мережах. З’ясуйте, хто є першоджерелом, що відомо про цю людину і чому вона оприлюднила певну інформацію. Знайдіть підтвердження в інших джерелах, не пов’язаних із першим. Використання без перевірки інформації лише з одного джерела, часто анонімного, є порушенням.
  • Враховуйте, що автори дописів у соціальних мережах можуть бути упередженими й переслідувати власний інтерес.
  • Не підтримуйте інформаційно хибну практику вручення повісток за правопорушення. Такий підхід представляє військовий обов’язок як форму покарання, а не захисту своєї країни від ворога.

Обмеження на поширення певної інформації під час воєнного стану можуть створювати складнощі для журналістів, які намагаються висвітлити суспільно важливі теми, такі як мобілізація. Проте воєнний стан не виключає можливості медіа докладати зусиль для чесного інформування громадськості, наголосили в КЖЕ.

Раніше члени Комісії з журналістської етики надали медійникам рекомендації з висвітлення тем, пов’язаних з російськими та українськими військовополоненими.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter