Окупанти розпочали “паспортизацію” в Маріуполі: російські паспорти отримують працівники бюджетних установ

Дата: 25 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Жителі тимчасово окупованого селища Мангуш Маріупольського району отримали паспорти Російської Федерації з місцем реєстрації в “Маріуполі, ДНР”.

Про це повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

Фото: Петро Андрющенко

“Паспортизація Маріуполя почалася. В Маріупольському районі, в селищі Мангуш, видано перші паспорти Росії маріупольцям. Правда, не без “чорної мітки”. Місце реєстрації – “ДНР, м. Маріуполь”. Ти наче “росіянин”, але не такий, як росіяни. Недонелюдь”, – йдеться в повідомленні. 

Він додав, що через дуже низьку швидкість оброблення паспортів процес затягнеться на місяці. Насамперед обслуговуватимуть тих, хто працює на бюджетні установи, тобто кого зобов’язали мати російське громадянство.

“Цікаво, як швидко володарі паспортів Росії з першої хвилі опиняться в каравані на виїзд при контрнаступі”, – підсумував Андрющенко.

Нагадаємо, що ще в травні Путін підписав указ про спрощене приймання в громадянство Росії мешканців окупованих територій Херсонської та Запорізької областей України.

Тоді Міністерство закордонних справ України засудило указ президента Росії про незаконну паспортизацію жителів тимчасово захоплених російською армією територій у Херсонській та Запорізькій областях. 

Раніше ZMINA писала, що влада регулярно попереджає громадян про небезпеки російського паспорта і планує криміналізувати його отримання та участь у незаконних “референдумах”. Міністерство реінтеграції у своїх застереженнях називає отримання російського паспорта першим кроком до колабораціонізму.

Водночас експерти та правозахисники вказують, що почасти люди змушені брати такі паспорти під примусом і що такий підхід влади матиме непропорційний негативний вплив на громадян і становитиме майбутні ризики.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter