Окупанти примусово заселяють цивільних у квартири поруч з військовими РФ, щоб створити багатошаровий живий щит – Гуменюк

Дата: 22 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Російські військові на тимчасово окупованих територіях використовують цивільне населення як живий щит: окупанти розміщуються в багатоповерхівках на перших поверхах, а на верхні – заселяють цивільних, щоб не зазнавати обстрілів з повітря.

Про це в ефірі телемарафону повідомила начальниця обʼєднаного пресцентру Сил оборони півдня Наталія Гуменюк.

Ілюстративне зображення. Фото: Getty Images

“Усвідомлюючи, що ми працюємо точково, конкретно обираючи суто військові цілі, навіть там, де військові окупаційних військ виселяють людей і облаштовують свої гарнізони, вони зараз взяли манеру багатошарового живого щита”, – зазначила вона.

Як пояснює Гуменюк, у квартири на перших та других поверхах багатоповерхівок заселяються військові РФ, а на інші поверхи вони силоміць заселяють цивільних, щоб не бути виявленими як точка розташування ворожих військ.

За її словами, це класична тактика окупантів – так само вони поводились і на правобережній Херсонщині, підступно ховаючись за цивільним населенням.

У вересні минулого року ZMINA писала, що в Херсонській області росіяни закрили тимчасово окуповане селище Велика Олександрівка на в’їзд і виїзд, а також прикриваються місцевим населенням як живим щитом. 

Нагадаємо, що люди з інвалідністю на тимчасово окупованих армією РФ територіях України не мають доступу до базових прав, також вони нерідко стають живим щитом для загарбників. ООН відомо про щонайменше 12 людей з інвалідністю, які загинули в інтернаті, розташованому на тимчасово окупованій армією РФ території України.

Читайте також: Дорога на виживання. Як українці з окупованого Півдня перетинають Василівку, щоб вирватися на свободу 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter