Окупанти перейменували одну зі шкіл в Антрациті на честь колишнього мера, якого самі закатували у 2014 році

Дата: 19 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Російські окупанти перейменували одну зі шкіл тимчасово окупованого Антрацита, що на Луганщині, на честь колишнього мера міста В’ячеслава Саліти. У 2014 році вони самі взяли його в полон та катували, після чого чоловік помер.

Про це повідомив український журналіст Денис Казанський.

“Окупанти перейменували одну зі шкіл Антрацита на честь колишнього мера міста В’ячеслава Саліти, якого вони самі закатували до смерті у 2014 році. Навіть якось і немає слів”, – написав він.

Варто зазначити, що після початку так званої “російської весни” очільник міста В’ячеслав Саліта, на відміну від інших мерів-регіоналів, не став співпрацювати із сепаратистами та допомагати їм в організації “референдуму”, а подав у відставку ще в березні 2014 року. Проте з міста не поїхав і продовжував жити вдома.

5 травня 2014 року Антрацит, Ровеньки, Свердловськ та інші міста Луганщини, розташовані біля російського кордону, захопили “донські казаки” з формування Миколи Козицина. Після цього в цих містах розпочався розгул мародерства та пограбувань. А місцевих жителів стали викрадати й катувати. 

Після відставки Саліти в Антрациті з’явився так званий “народний мер” – ним оголосив себе лідер місцевого проросійського руху, підприємець Олександр Ткаленко. За словами місцевих жителів, саме Ткаленко навів “казаків” на дім Саліти, припустивши, що в колишнього мера будинку сховані великі суми грошей та цінності. 

Саліта тривалий час перебував у полоні терористів і зазнавав тортур. Звільнити його вдалося шляхом викупу. Життя ексмера Антрацита оцінили в 350 тисяч доларів. Проте 28 серпня 2014 року В’ячеслав Саліта помер від серцевого нападу.

Фото: Денис Казанський

Нагадаємо, що в липні загарбники поширювали інформацію про можливе перейменування окупованого Маріуполя на Жданов. За часів радянської влади – з 1948 до 1989 року – він уже називався Жданов на честь місцевого уродженця та одного з комуністичних діячів СРСР Андрія Жданова.

Крім того, 24 липня в соцмережах зʼявилась інформація про перейменування Сєвєродонецька на Сєвєрослонецьк. Окупанти змінили напис на стелі біля в’їзду до міста. Тоді український журналіст Денис Казанський припустив, що стелу спотворили, бо під час штурму міста загинув російський окупант із позивним Слон. 

Фото обкладинки: АНТЕЛ

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter