Офіс уповноваженого з питань зниклих безвісти таки підпорядковуватиметься МВС – представниця “Цивільні в полоні”

Дата: 27 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Частину функцій Секретаріату уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, таки передадуть до МВС, Міноборони та Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими. При цьому сама інституція відтепер підпорядковуватиметься Міністерству внутрішніх справ. 

Про це виданню ZMINA розповіла одна зі співзасновниць ГО “Цивільні в полоні” Юлія Хрипун.

Фото: ГО “Цивільні в полоні”

25 серпня у Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими відбулася зустріч з родинами полонених та зниклих безвісти військових та цивільних. На заході були присутні представники Генштабу ЗСУ та Міністерства внутрішніх справ України. Зустріч була присвячена перерозподілу повноважень Уповноваженого з питань зниклих безвісти за особливих обставин.

Представники Генштабу та Коордштабу нам повідомили про те, що по факту нічого не зміниться. Оснований обсяг роботи, який виконували ці три відомства, залишатиметься незмінним. Наприклад, МВС й надалі займатиметься розшуком та пошуком зниклих осіб та тіл. А після реорганізації Офісу уповноваженого усі його напрацювання перейдуть до них. Завдяки цьому значно покращаться процеси пошуку зниклих безвісти та звільнення полонених, а також повернення тіл захисників”, – поділилася Хрипун.

Вона додала, що секретар Коордштабу Дмитро Усов пообіцяв й надалі працювати над цими проблемами до визволення усіх полонених й повернення усіх тіл загиблих бійців.

Нагадаємо, за інформацією Мінреінтеграції, 10 серпня відбулася міжвідомча нарада, присвячена питанню передачі деяких повноважень щодо зниклих безвісти від Мінреінтеграції до МВС, Міноборони та Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими.

Як пояснили в міністерстві, така необхідність викликана тим, що зазначені відомства можуть краще виконувати ці функції. Адже МВС вже відповідає за ведення Реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин. Відомство також має пошукові можливості. Зі свого боку Міноборони, маючи доступ до зони бойових дій, може сприяти у пошуку тіл загиблих, а Координаційний штаб буде займатися поверненням як полонених, так і тіл загиблих оборонців.

Там наголосили, що під час наради питання про ліквідацію посади Уповноваженого або звільнення Олега Котенка не порушувалося. Натомість її учасники погодилися з віцепремʼєркою Іриною Верещук у тому, що після передачі функцій Мінреінтеграції іншим відомствам необхідно буде зберегти існуючий колектив, його напрацювання та якість роботи.

Водночас напередодні згаданої заяви Мінреінтеграції у ЗМІ з’явилась інформація про те, що Кабмін нібито ліквідовує Офіс уповноваженого з питань осіб зниклих безвісти за особливих обставин, а його повноваження передає іншим відомствам. 

Так, журналістка “Цензор.нет” Тетяна Ніколаєнко повідомила про це з посиланням на джерела видання. 

За цією інформацією, з дати прийняття відповідної постанови Кабінету Міністрів України, повноваження уповноваженого будуть частково передані: 
  • Міністерству внутрішніх справ, яке займатиметься розшуком зниклих, а також Реєстром зниклих безвісти за особливих обставин;
  • Головному управлінню розвідки, що опікуватиметься поверненням тіл загиблих;
  • Міністерству оборони, яке займатиметься організацією пошукових груп.

Оскільки до МВС запросили лише Олега Котенка, він відмовився від нової посади, повідомили джерела “Цензор.нет”. 

У коментарі hromadske сам Котенко підтвердив цю інформацію.

Він додав, що за весь час роботи його органу було проведено зустрічі з понад 10 тисячами сімей зниклих безвісти, більшість з яких змогли отримати відповіді на свої питання. За словами Котенка, він і надалі працюватиме над цими проблемами, але “без повноважень це буде важко”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter