Офіс президента заявив, що протягом найближчих місяців утримувані бойовиками українці повернуться додому

Дата: 13 Березня 2020
A+ A- Підписатися

Голова Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що найближчими місяцями Україна поверне всіх в’язнів, яких утримують проросійські бойовики на території ОРДЛО.

Про це він сказав під час брифінгу. 

Брифінг за результатами засідання Ради національної безпеки і оборони України.

Брифінг за результатами засідання Ради національної безпеки і оборони України.

Опубліковано Офіс Президента України Пʼятниця, 13 березня 2020 р.

Рішення про обмін полоненими, яке ухвалили на останньому засіданні в Мінську, Єрмак назвав головним. 

“Я вважаю, що це відбудеться і Україна зробить усе, щоб це відбулося, що протягом найближчих місяців ми повернемо всіх громадян, які сьогодні знаходяться і утримуються на території так званих ОРДЛО”, – сказав він. 

Нагадаємо, що 29 грудня минулого року на контрольно-пропускному пункті “Майорське” відбувся обмінРосія тоді повернула 81 українця, зокрема журналіста “Радіо Свобода” Станіслава Асєєва (Васін) та дописувача з міста Чистякове Донецької області Олега Галазюка.

Україна готова була видати 141 особу, але 17 людей відмовилися повертатися на територію ОРДЛО. В результаті Україна видала 127 утримуваних, зокрема ексспецпризначенців “Беркуту” Павла Аброськіна, Сергія Зінченка та Олега Янишевського, обвинувачених у розстрілах на Майдані. Також Росії видали терористів, які підірвали в Харкові вибуховий пристрій у 2015 році. Цей крок спричинив неоднозначну реакцію в суспільстві. 

Водночас звільнений з полону на Донбасі луганський бізнесмен Денис Секацький розповів, що за занесення до списку обміну заплатив бойовикам так званої “ЛНР” 32 тисячі доларів. Журналіст Станіслав Асєєв, який був у полоні бойовиків з 2017 року, розповів, що звільнений разом з ним Євген Бражников знущався з українських в’язнів у Донецьку. Згодом за це чоловіку оголосили підозру.

За даними колишньої Омбудсманки Валерії Лутковської, досі на Донбасі в підвалах бойовиків залишаються близько 300 людей.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter