Офіс генпрокурора оголосив підозру російським військовим за підрив дамби Північно-Кримського каналу

Дата: 17 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Генпрокуратура України оголосила про підозру заступнику командувача Чорноморського флоту РФ з матеріально-технічного забезпечення та командиру 11-ї окремої інженерної бригади Південного військового округу в порушенні законів і звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України) через підрив дамби Північно-Кримського каналу.

Про це повідомляє пресслужба відомства.

Захоплена російськими військами споруда Північно-Кримського каналу

Слідчі встановили, що наприкінці лютого 2022 року на початку повномасштабного вторгнення на територію України російські війська керували підривом Північно-Кримського каналу на Херсонщині.

“Генерал-майор, заступник командувача ЧФ керував незаконними діями загарбників на цьому цивільному об’єкті, що належить до критичної інфраструктури та забезпечує водою населення, а також зрошення полів у регіоні. У свою чергу, полковник, командир бригади безпосередньо керував підлеглими йому солдатами, які підірвали канал у кількох місцях”, – повідомили в Офісі українського генпрокурора.

За інформацією українських прокурорів, внаслідок пошкодження гідроспоруди окупаційні Збройні сили РФ завдали значних збитків цивільній інфраструктурі. Через це неможливо зрошувати сільгоспземель на території Скадовського, Каховського районів Херсонщини. 

Крім того, Росія завдала цим значної шкоди навколишньому середовищу та завдала Україні матеріальних збитків Україні у великих розмірах.

Офіс генпрокурора України вирішує питання про оголошення підозрюваних у міжнародний розшук.

Досудове розслідування за кримінальним провадженням здійснюється слідчим відділом управління СБУ в Херсонській області.

Як випливає з відкритих джерел, заступником командувача Чорноморського флоту РФ із матеріально-технічного забезпечення є Володимир Горев, а командиром 11-ї окремої гвардійської інженерної бригади ПВО – Дмитро Марков.

Дмитро Марков та Володимир Горев

Як відомо, після початку широкомасштабного вторгнення в Україну Росія захопила всі гідротехнічні споруди Північно-Кримського каналу, що регулювали водопостачання води з Каховського водосховища нижнього басейну річки Дніпра до півострова Крим. 27 лютого російські військові зруйнували тимчасову дамбу, автомобільний міст і головну перегородкову споруду каналу.

Російська влада вирішила відмовитися від використання води з дна Азовського моря та опріснювальних установок для забезпечення Криму після захоплення російською армією гідротехнічних споруд Північно-Кримського каналу в Херсонській області.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter