Один зі скверів Києва назвали на честь релігієзнавця та колишнього бранця Кремля Ігоря Козловського

Дата: 01 Червня 2024
A+ A- Підписатися

У Києві один зі скверів старого Подолу назвали на честь українського вченого, релігієзнавця, письменника, громадського діяча Ігоря Козловського.

Про це повідомили у пресслужбі Київради.

Колишній політв’язень Ігор Козловський. Фото з відкритих джерел

30 травня за таке рішення проголосували 74 депутати. Сквер на розі вулиць Григорія Сковороди та Почайнинської в Києві запропонували назвати на честь колишнього кремлівського в’язня, українського вченого, релігієзнавця, письменника, громадського діяча Ігоря Козловського релігієзнавця ще у вересні 2023 року.

“Ми повинні гідно вшановувати українських патріотів, які відстоюють національні ідеї. Саме тому за підтримки громадськості було ініційовано найменування безіменного скверу на честь видатного українського вченого, релігієзнавця, письменника та громадського діяча Ігоря Анатолійовича Козловського. Він присвятив своє життя дослідженню релігійних та культурних аспектів розвитку суспільства… Під час перебування в російському полоні він не зрадив своїх проукраїнських цінностей. Після звільнення з полону він докладав усіх зусиль для звільнення інших полонених”, – прокоментувала депутатка Київської міської ради Олеся Пинзеник.

Ігор Козловський народився 16 лютого 1954 року в місті Макіївка Донецької області.

Він був кандидатом історичних наук, очолював Центр релігієзнавчих досліджень і міжнародних духовних відносин у Донецьку. Свого часу керував управлінням у справах релігій Донецької ОДА. Викладав на кафедрі філософії Донецького національного технічного університету. 

Козловський написав більш ніж 50 наукових публікацій, підтримував тісні стосунки з духовними діячами, був учасником міжнародних конференцій та зустрічей, зокрема з Папою Іоаном Павлом ІІ, главою РПЦ Алексієм ІІ, патріархом Константинопольським Варфоломієм ІІ.

Нагадаємо, у вересні минулого року учні Ігоря Козловського, який помер у ніч на 6 вересня 2023 року у віці 69 років, створили ініціативну групу “Совість Нації”. Вони прагнули назвати вулицю на честь релігієзнавця, який майже 2 роки перебував у полоні бойовиків так званої “ДНР”, та встановити йому памʼятник у столиці.

Раніше ZMINA повідомляла, що у січні 2016 року Козловського, який залишився в окупованому Донецьку доглядати за сином, викрали

Російські бойовики затримали його через день після вибуху біля пам’ятника Леніну в Донецьку, який стався в ніч на 27 січня 2016 року. Йому закидали незаконне зберігання вибухових речовин, втім, обвинувачення кілька разів змінювалися.

На думку родичів, релігієзнавець міг привернути до себе увагу бойовиків участю в міжконфесійному молитовному марафоні “За єдність і мир в Україні”, який проходив ще у 2014-му. Там Козловський виходив з українським прапором. 

У березні 2017-го Козловського внесли до списків на обмін.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter