Одну з програм на дитячому каналі ВВС вестиме хлопець із синдромом Дауна

Дата: 22 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Британський телеканал для дітей ВВС CBeebies призначив ведучим Джорджа Вебстера – актора із синдромом Дауна. 

Про це повідомили в BBC.

Фото: mencap.org.uk

Двадцятирічний Вебстер – актор, танцюрист і посол благодійної організації Mencap. Хлопець, як розповідають його колеги, також є студентом, із задоволенням працює баристою і займається волонтерством.

Раніше він брав участь у проєкті BBC та з’являвся в серії відео, що були покликані розвіяти міфи про синдром Дауна. Саме вони зацікавили телеканал CBeebies, а тому адміністрація медіа запропонувала йому роботу. 

“Сьогоднішня реакція була дивовижною, і я такий щасливий, що маю таку підтримку. Я дуже щасливий. Це блискуче”, – сказав Вебстер. 

Підтримали нове призначення на каналі й користувачі соцмереж, особливо батьки та рідні дітей із синдромом Дауна. 

“Трирічна онука мого друга має синдром Дауна. Вони хвилюються за її майбутнє, як інші ставитимуться до неї поза межами своєї родини та групи дружби. Це (призначення Вебстера. – Ред.) дає мені надію, що її життя не буде таким важким, як за попередніх поколінь”,написала користувачка Сьюзен Коркоран.

За статистикою Всесвітньої організації охорони здоров’я, у світі із синдромом Дауна народжується кожна 700-та дитина, але досі такі люди стикаються з дискримінацією в різних сферах життя. Ситуацію на краще вони намагаються змінювати самотужки та за допомогою активістів і рідних. 

Лучанин Богдан Кравчук став першою в Україні людиною із синдромом Дауна, яка здобула вищу освіту. Фото: naiu.org.ua

Декілька років тому в Луцьку Богдан Кравчук став першою в Україні людиною із синдромом Дауна, яка здобула вищу освіту. Після закінчення вищу хлопець майже одразу став працювати за фахом у Волинському інституті післядипломної педагогічної освіти. Ректор закладу почув про Кравчука в новинах і вирішив запропонувати йому роботу. 

Українці із синдромом Дауна також активно протидіють стереотипам щодо їхньої нібито неспроможності працювати. За словами фахівців, від 2 до 10% з них могли б узяти участь у відкритому ринку праці, проте для цього треба створити необхідні умови. Минулого року в Луцьку та Харкові такі умови створили у двох закладах: перший відкрили батьки “сонячних” дітей, а другий – активісти.

Протидіють люди із синдромом Дауна також стереотипам щодо краси. Так, синдром Дауна не завадив британці  Кейт Грант перемогти на міжнародному конкурсі краси, але історії, що надихають, є і в Україні. Декілька років тому вінницька школярка Марія Гнатик здобула перемогу на міжнародному конкурсі краси в Чехії. Гнатик, за словами її батьків, є єдиною дитиною із синдромом Дауна в місті, яка навчається у звичайній школі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter