У Харкові відкрили заклад, де працюють люди із синдромом Дауна

Дата: 22 Січня 2020
A+ A- Підписатися

У Харкові відкрили заклад “Сніг на голову”, в якому працюють люди із синдромом Дауна.

Відкрили заклад харків’яни, які не мають стосунку до ресторанного бізнесу, а займаються навчальними проєктами. Задля відкриття власної справи вони спочатку вивчали досвід подібного бізнесу в різних країнах, а своїх майбутніх працівників знайшли в мережі. 

“Десь півтора року тому Таня (одна з власниць кафе. – Ред.) опублікувала пост: якщо є охочі безкоштовно вчитися, будемо раді знайомству. Спочатку все було задумано як майстер-клас, а вже потім вилилося в повноцінний навчальний курс. Перші десять людей, які відгукнулися, яких привезли рідні, – вони як прийшли на перше заняття, так і залишаються з нами”,розповідає один із власників Михайло Чорноморець.

Заклад, за словами засновників, вони не розглядають як волонтерський проєкт, натомість хочуть створити в місті приклад соціально-відповідального бізнесу.

Наразі в кафе працюють десять людей, дев’ять з яких мають інвалідність. 

“Вони повноцінні учасники команди, на яких поширюються загальні правила. Є графіки, чітко прописано кількість годин, які треба відпрацювати, за запізнення та інші порушення дисципліни – штраф і Штрафування працівника на підприємстві незаконне та є порушенням законодавства про працю. Відповідно до ст. 265 КзПП, виплата заробітної плати не в повному обсязі призводить до накладення штрафу на роботодавця в трикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення.. Це не гра. Це робота в команді. Мета і мрія нашого шефа – щоб уранці вони відкривали і готували кухню без контролю старшого кухаря”, – розповідають власники закладу. 

Нещодавно ZMINA розповідала, як у Луцьку батьки дітей із синдромом Дауна відкрили першу в місті кав’ярню, де зараз працюють їхні діти. 

Нагадаємо, що, за статистикою Всесвітньої організації охорони здоров’я, у світі із синдромом Дауна народжується кожна 700-та дитина, але досі такі люди стикаються з дискримінацією в різних сферах життя. Останнім часом в Україні активісти разом з чиновниками намагаються змінювати ситуацію на краще. Так, у квітні минулого року Кабінет Міністрів урегулював механізм компенсації роботодавцям, які працевлаштовують людей з інвалідністю. Компенсувати витрати таких компаній уряд планує за кошт штрафів і пені роботодавцям, які не виконують норми з працевлаштування людей з інвалідністю.

Експерти наголошують, що від 2 до 10% українців із синдромом Дауна могли б узяти участь у відкритому ринку праці, проте для цього треба створити необхідні умови. Зокрема: скорочений режим дня; знаходження певних функцій, які вони можуть виконувати; створення прийнятних умов і для працівника, і для роботодавця. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter