У Луцьку відкрили кав’ярню, де працюють люди із синдромом Дауна

Дата: 10 Січня 2020
A+ A- Підписатися

У Луцьку відкрили першу в місті кав’ярню, де працюють люди із синдромом Дауна. 

Про це повідомляє місцевий телеканал “Конкурент”. 

Відкрили кав’ярню “Старе місто” батьки дітей із синдромом Дауна, які живуть у місті.  

“Сьогодні жоден підприємець не готовий узяти людей з інвалідністю до себе на роботу та створювати для них відповідні умови. Ми, батьки, більш тонко підходимо до цього та розуміємо, що мусимо це робити, аби вони могли використати своє право на працю”, – розповіла власниця закладу та мати одного з працівників Лариса Новосад

За словами ще однієї власниці кав’ярні Олени Мельник, задля відкриття такого закладу вони разом з колегою довго вивчали досвід відкриття подібного бізнесу не тільки в Україні, але й у світі.

Нагадаємо, що, за статистикою Всесвітньої організації охорони здоров’я, у світі із синдромом Дауна народжується кожна 700-та дитина, але досі такі люди стикаються з дискримінацією в різних сферах життя. Останнім часом в Україні активісти разом з чиновниками намагаються змінювати ситуацію на краще. Так, у квітні минулого року Кабінет Міністрів урегулював механізм компенсації роботодавцям, які працевлаштовують людей з інвалідністю. Компенсувати витрати таких компаній уряд планує за кошт штрафів і пені роботодавцям, які не виконують норми з працевлаштування людей з інвалідністю.

Експерти наголошують, що від 2 до 10% українців із синдромом Дауна могли б узяти участь у відкритому ринку праці, проте для цього треба створити необхідні умови. Зокрема: скорочений режим дня; знаходження певних функцій, які вони можуть виконувати; створення прийнятних умов і для працівника, і для роботодавця. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter