13-річна вінничанка із синдромом Дауна перемогла на міжнародному конкурсі краси

Дата: 17 Травня 2019
A+ A- Підписатися

Школярка з Вінниці, яка має синдром Дауна, здобула перемогу на міжнародному конкурсі краси Top Model Interbriliant World Spring 2019, який відбувся в Чехії.

Історію дівчинки розповідає видання “Український інтерес”. 

Марія разом з мамою

Марія Гнатик – 13-річна школярка з Вінниці. Місцеві журналісти звернули увагу на її історію ще до перемоги в конкурсі краси, адже вона єдина дитина із синдромом Дауна в місті, яка навчається у звичайній школі. Мати віддала доньку до закладу, коли тій було дев’ять років, оскільки довго не могла знайти педагогів, які б толерантно ставилися до діагнозу дівчинки. 

Коли нас запросили на перше заняття, тоді прийшла і розповіла, що у мене особлива дитина. Якщо ви спробуєте з нею попрацювати, буду дуже вдячна. Я почала налагоджувати контакти з батьками, пояснила їм, що хочу дати своїй дитині шанс. Якщо у неї не вийде, то я її заберу в спецзаклад. Я не допущу, щоб вона завдала якоїсь шкоди вашим дітям, і не допущу, щоб і ваші діти її ображали. Мене зрозуміли. Зараз Марійка вже закінчила початкову школу. Навчається вона без асистента, сама ходить до школи. Трішки відстає в навчанні, але їй розробили індивідуальну програму і вивели спеціальну систему оцінювання. Є педагог, який займається з нею після занять“, – розповідає мама Марії Тетяна. 

Конфліктів з однолітками Марія, за словами мами, не має, адже діти із самого початку зрозуміли, що до дівчинки слід ставитись як до рівної.

Із семи років Марія захоплюється танцями, а нещодавно вирішила виступити на конкурсі краси. Чеське журі визнало школярку з Вінниці найгарнішою в категорії 13–15 років для учасників з мінімальним досвідом участі в конкурсах. Журналісти наголошують, що Марія стала першою людиною із синдромом Дауна, яка брала участь у конкурсі. 

Марія стала однією з небагатьох, якій вдалося на власному прикладі показати, що подолати наявні соціальні стереотипи щодо краси можливо. Центр прав людини ZMINA раніше розповідав історію 19-річної Кейт Грант із Північної Ірландії, яка теж має синдром Дауна та, незважаючи на це, вже досягла чималих успіхів у модельній кар’єрі. Дівчина власним прикладом показує світу, що краса буває різною. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter