В Одесі поліція оштрафувала підприємця, який під час відключень світла надавав послуги з підзарядки в своєму хабі

Дата: 28 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Після масованих ракетних обстрілів минулого тижня, які призвели до тривалих відключень електроенергії в Одесі, підприємець Дмитро Осовський обладнав генератором приміщення свого копіцентру, який знаходиться в ЖК “Радужний”, та брав плату за вхід 50 гривень. Поліція розцінила це як “продаж електроенергії без ліцензії” і оштрафувала підприємця на 34 тисячі гривень. Осовський оскаржує це рішення в Овідіопольському районному суді Одеської області.

Про це виданню ZMINA повідомив сам одеський підприємець Дмитро Осовський.

Фото: фейсбук підприємця Дмитра Осовського

Поліцейські звинуватили підприємця, що начебто він, прикриваючись державною програмою “Пункт незламності”і Пункти обігріву з додатковим облаштуванням, що повинні забезпечити першочергові потреби населення у разі повного блекауту, вимагав у відвідувачів гроші за послугу підзарядки телефону та інших гаджетів.

“Якась жінка у будинковому чаті написала, що за нашою адресою відкрився “Пункт незламності”. Це поліцейські озвучили мені, коли відвідали наш хаб. І звинуватили мене в тому, що я беру гроші за те, що люди заряджають свої гаджети. Потім запитали мене, чи маю я ліцензію на продаж електрики, як це є у ДТЕК. Я сказав, що ми не продаємо електроенергію. І беремо гроші не за підзарядку, а за вхід”, – розповів підприємець.

Правоохоронці звинуватили Дмитра Осовського в “порушенні правил підприємницької діяльності без реєстрації” (стаття 164-1 КУпАП). Також поліцейські намагались забрати в підприємця його генератор, проте адвокат, який працював в хабі, переконав залишити його на відповідальне зберігання.

Підприємець здивований діями поліцейських, зокрема зараз під час масових відключень електрики. 16 грудня справу має розглянути Овідіопольський районний суд Одеської області.

Юридичний радник Центру прав людини ZMINA Данило Попков зазначає, що для використання генератора і надання доступу до електрики не потрібно отримувати ліцензію і мати відповідний КВЕД.

“За такою логікою всі коворкінги, ресторани та інші заклади, де можна, зокрема й зарядити телефон, слід вважати енергетичними трейдерами. Крім того, самі поліцейські у протоколі вказують, що Дмитро брав кошти не за використання електрики, а за доступ до приміщення, де можна було зарядити телефон”, – зауважує Данило Попков.

Він додає, що з огляду на вартість самого генератора та палива для нього навряд чи можна взагалі називати те, що робив Дмитро Осовський, підприємницькою діяльністю: 

Одна година роботи генератора – це щонайменше літр пального. Люди, які заплатили 50 гривень, могли працювати там весь день. А крім пального, є ще витрати на масло і на амортизацію, що явно виходить за бюджет у 50 гривень на день. У цьому випадку йдеться швидше про благодійність, оскільки Дмитро встановив генератор, аби дати щонайменше 12 людям можливість працювати й не втратити роботу в блекаут. Глобально можна говорити, що навіть одна людина може зробити внесок у стимулювання економіки України й боротьбу з наслідками війни”. 

Як відомо, 23 листопада Росія завдала масованого ракетного удару по Україні. Внаслідок атаки пошкоджень зазнали об’єкти критичної інфраструктури та житловий сектор, зокрема в Києві та на Київщині. Низка населених пунктів України лишилася без світла та водопостачання, у Харкові та Києві припинило роботу метро.

Згідно з повідомленням Офісу президента, станом на вечір 23 листопада 11 областей мали позначку “вся область без електрики”. Найскладніша ситуація з електропостачанням у Київській, Львівській, Чернігівській, Тернопільській та Волинській областях, а також у місті Києві. 

На Рівненській, Південноукраїнській та Хмельницькій АЕС через зниження частоти в енергосистемі спрацював аварійний захист; усі енергоблоки автоматично вимкнулися.

У неділю, 27 листопада, у вечірньому зверненні президент України Володимир Зеленський подякував українському бізнесу та підприємцям, які роблять свої офіси, відділення, кафе новими пунктами незламності та допомагають людям пережити відсутність електроенергії. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter