ОАСК закрив за заявою Мін’юсту справу проти платних камер у слідчих ізоляторах

Дата: 11 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Окружний адміністративний суд міста Києва задовольнив заяву Міністерства юстиції про закриття провадження в справі про визнання протиправним та нечинним наказу щодо відкриття платних камер у СІЗО.

Про це повідомили в Міністерстві юстиції. 

Камера, яку побачили монітори в Київському СІЗО в березні поточного року. Фото: Офіс Омбудсмана

Омбудсман подала позов до Міністерства юстиції на початку поточного року. Вона просила визнати протиправним наказ відомства, яким запровадили експериментальний проєкт із відкриття платних камер СІЗО. Денісова наполягала, що отримання поліпшених умов лише на платній основі суперечить чинному національному та міжнародному законодавству.

Як розповіли в Мін’юсті, окрім закриття позову Уповноваженої ОАСК постановив, що цей спір узагалі не підлягає розгляду в судах, а тому повторне звернення до адміністративного суду про той самий предмет не допускається.

В Україні першим ізолятором, де з’явилися платні камери, став Лук’янівський. Із травня минулого року за утримання в камері покращеного комфорту там доводиться платити від 2 тисяч гривень за добу до 12 тисяч гривень за місяць. Згодом платні камери з’явились і в інших СІЗО, а до кінця 2020-го міністерство заробило на них перший мільйон. 

Ремонт в одній зі звичайних камер Лук’янівського СІЗО, який зробили за кошти, отримані від платних камер. Фото: фейсбук-сторінка Дениса Малюськи

Водночас правозахисники від запуску проєкту виступали з його різкою критикою, а Омбудсман називала платні камери дискримінацією за майновим станом. У серпні минулого року в Запорізькому СІЗО один з в’язнів викупив для себе всі місця в камері підвищеного комфорту, а тому інші затримані не могли скористатися послугою. Стан звичайних камер в ізоляторі фахівці, які робили там інспекцію, описали як незадовільний. 

Нагадаємо, що попри критику Мін’юст продовжить відкривати платні камери в СІЗО. За рік роботи проєкту, як розповіли у відомстві, встигли зробити ремонт у 25 звичайних камерах, де можуть перебувати 162 людини. Покращувати умови за гроші від платних камер обіцяють і у в’язницях суворого режиму. 

Раніше ZMINA розповідала про те, в яких умовах тримають людей в українських СІЗО, та публікувала спеціальну інструкцію про те, як вижити в слідчому ізоляторі, якщо ви туди потрапили

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter