ОАСК просять заборонити опитування Зеленського

Дата: 22 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

До Окружного адміністративного суду надійшов позов, в якому просять визнати протиправним оголошення президентом Володимиром Зеленським про проведення опитування громадської думки 25 жовтня на виборчих дільницях. 

Про це повідомили у пресслужбі суду. 

Фото: Центр протидії корупції

З позовом до ОАСК звернувся житель Івано-Франківська. Додатково він просить суд зобов’язати Зеленського утриматись від вчинення дій щодо призначення та проведення всенародного опитування громадської думки. Наразі суд вирішує, чи відкривати провадження в адміністративній справі.

Нагадаємо, що на початку жовтня президент Володимир Зеленський оголосив про проведення у день місцевих виборів, 25 жовтня, всенародне опитування, на якому українцям запропонують дати відповіді на п’ять запитань. Результати опитування, як повідомили у Офісі президента, не матимуть юридичних наслідків, однак експерти одразу сказали, що його проведення незаконне. Насамперед через те, що на таке оголошення “референдуму чи опитування” президент не має повноважень. Також вони підкреслюють, що ініціативу можна розцінювати як втручання у виборчий процес та незаконну агітацію.

Результати останніх соціологічних опитувань показують, що 41% українців не довірятиме результатам “всенародного опитування”, а 44% вважають їх проведення політичною технологією для досягнення власних цілей. 45,3% не підтримують й надання так званої “вільної економічної зони” Донецькій  і Луганській областям.

Також нагадаємо, що на сайті президента зареєстрована петиція із вимогою невідкладно подати до Верховної Ради законопроєкт про ліквідацію Окружного адміністративного суду міста Києва, до чого неодноразово закликали активісти і низка громадських організацій. Наразі петиція набрала більше 23 тисяч голосів з 25 тисяч необхідних.

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter