Зеленського просять ліквідувати ОАСК

Дата: 04 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

Президента Володимира Зеленського закликали невідкладно подати до Верховної Ради законопроєкт про ліквідацію Окружного адміністративного суду міста Києва.

Відповідну петицію зареєстрували на сайті інтернет-представництва глави держави. 

Автор петиції – журналіст Данило Мокрик. Він наголосив, що ліквідувати ОАСК треба через втрату авторитету судом, зокрема через зміст опублікованих Національним антикорупційним бюро України минулого року та в липні поточного записів розмов нібито керівництва суду, що свідчать про глибоко вкорінену там корупцію і практику неправосудності рішень.

“Кожен день, коли існує нинішній ОАСК, – це ще один день глузування над правосуддям. Кожен день, коли президент робить вигляд, що він – у доміку, і толерує цього корупційного мутанта, – ще один втрачений день”,написав Мокрик на сторінці у фейсбуку. 

За три дні під петицією вже підписалося понад півтори тисячі людей. Щоб зібрати необхідні 25 тис. підписів, у автора є 87 днів. 

Нагадаємо, що активісти не вперше закликають Зеленського ліквідувати ОАСК, який, за їхніми словами, фактично може керувати державою. У червні Центр протидії корупції провів імпровізований урок для президента під стінами його офісу, щоб нагадати, що існування корумпованого суду – його відповідальність. 

“Президент – єдина посадова особа, яка може подати законопроєкт до парламенту, що передбачає розпуск суду. Ніхто інший цього зробити не може. Це особиста відповідальність Зеленського, адже кожен день, поки він це не робить, ОАСК ухвалює одне зашкварне рішення за іншим”, – казав тоді активіст Віталій Шабунін.

Невдовзі після цього НАБУ і САП звинуватили голову Окружного адміністративного суду Києва Павла Вовка та його колег у створенні злочинної організації для захоплення державної влади. Вони нібито хотіли встановити контроль над Вищою кваліфікаційною комісією суддів, Вищою радою правосуддя та створювати штучні перешкоди в їхній роботі. Як доказ правоохоронці виклали 45-хвилинне відео із записами розмов, ймовірно, Вовка та його колег. Суддя вже назвав записи фальсифікацією та розповів, що вважає звинувачення справою рук іноземних агентів. 

Правоохоронці довго не могли вручити повістки суддям ОАСК, адже ті пішли у відпустки. Через це слідчі викликали на допит як підозрюваного Вовка лише 30 липня. 

Окружний адміністративний суд міста Києва вирішує спори з державою, а тому активісти вже не перший рік наголошують, що корумпований суд фактично може керувати країною. Судді ОАСК відомі тим, що відсторонили від обов’язків в.о. міністра охорони здоров’я Уляну Супрун, заборонивши їй вчиняти будь-які дії як очільниці відомства. У результаті під загрозою опинилося відправлення великої партії життєво необхідних ліків до регіонів. Також суд розглядав позови звільнених унаслідок проведення атестації співробітників поліції Києва та Центрального апарату, зокрема одіозних департаментів протидії наркозлочинності та захисту економіки. За словами самого Вовка, поновлено було близько 90% звільнених поліцейських.

Водночас нещодавно виявилося, що суддів ОАСК не відсторонили після звинувачень, адже процес гальмують в Офісі генпрокурора.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter