Суддів ОАСК не відсторонили після звинувачень: процес гальмують в Офісі генпрокурора

Дата: 31 Липня 2020
A+ A- Підписатися

Очільниця Офісу генпрокурора Ірина Венедіктова тиждень не відповідає на прохання слідства ініціювати відсторонення суддів Окружного адміністративного суду Києва, підозрюваних у створенні злочинної організації для захоплення влади.

Про це повідомляє “Українська правда” з посиланням на відповідь Національного антикорупційного бюро та Офісу генерального прокурора на інформаційні запити.

За законом, відсторонити суддів від посад має право Вища рада правосуддя, а ініціювати цей процес може генпрокурор або його заступники. 24 липня слідчі НАБУ направили до Офісу генпрокурора клопотання про відсторонення сімох підозрюваних суддів окружного суду. Однак 28 липня, коли формувалась відповідь на запит журналістів, слідство не знало нічого про результати розгляду їхнього клопотання.

Утім, й за тиждень після направлення клопотання, Венедіктова, за даними “Української правди”, не відповіла детективам, а тому журналісти поцікавились, чи подавалось клопотання про відсторонення суддів, а якщо ні, то з якої причини. 

“У Венедіктової відповіли, що, по-перше, ця інформація “є відомостями досудового розслідування”, які “відносяться до таємниці слідства”. По-друге, в Офісі генпрокурора сказали, що “закон не передбачає надання роз’яснень” у відповіді на запит, публічна інформація “повинна бути заздалегідь готовим, зафіксованим продуктом”, тому відповісти на питання “немає можливості”, – розповіли у виданні. 

Раніше з посиланням на власні джерела журналісти “Дзеркала тижня” розповідали, що Венедіктова ліквідувала групу прокурорів у справі щодо ОАСК.

Відомо, що наприкінці липня НАБУ і САП звинуватили голову Окружного адміністративного суду Києва Павла Вовка та його колег у створенні злочинної організації для захоплення державної влади. Вони нібито хотіли встановити контроль над Вищою кваліфікаційною комісією суддів, Вищою радою правосуддя та створювати штучні перешкоди у їхній роботі. Як доказ правоохоронці виклали 45-хвилинне відео із записами розмов, ймовірно, Вовка та його колег. Суддя вже назвав записи фальсифікацією та розповів, що вважає звинувачення справою рук іноземних агентів. 

Правоохоронці довго не могли вручити повістки суддям ОАСК, адже ті пішли у відпустки. Через це слідчі викликали на допит у якості підозрюваного Вовка лише 30 липня. 

Окружний адміністративний суд міста Києва вирішує спори з державою, а тому активісти вже не перший рік наголошують, що корумпований суд фактично може керувати країною. Судді ОАСК відомі тим, що відсторонили від обов’язків в.о. міністра охорони здоров’я Уляну Супрун, заборонивши їй вчиняти будь-які дії як очільниці відомства. У результаті під загрозою опинилося відправлення великої партії життєво необхідних ліків до регіонів. Також суд розглядав позови звільнених унаслідок проведення атестації співробітників поліції Києва та Центрального апарату, зокрема одіозних департаментів протидії наркозлочинності та захисту економіки. За словами самого Вовка, поновлено було близько 90% звільнених поліцейських.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter