Низка нардепів звернеться до правоохоронців через “темники” в Укрінформі

Дата: 29 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Низка нардепів, реагуючи на розслідування “Української правди” про намагання Офісу президента контролювати інформаційну політику державного інформаційного агентства Укрінформ, планує звертатися до правоохоронців. 

Про це заявили нардепка Ірина Геращенко та голова парламентського Комітету зі свободи слова Ярослав Юрчишин

Один з “темників”, що отримали журналісти УП під час підготовки розслідування. Фото: УП

Журналісти УП з’ясували, що керівництво агенції розсилало працівникам “темники”, за якими останні відмовлялися працювати. “Темники”, приклади яких опублікували в тексті, – це таблиці з трьома колонками, остання з яких має назву “небажані спікери”. Автори таких “рекомендацій” визначали теми та посадовців, що мають їх коментувати, а серед “небажаних” опинились опозиційні політики та активісти, але не лише вони. 

До прикладу, щодо теми “ветеранський рух: допомога та реабілітація” на Дніпропетровщині автори “темників” заборонили опитувати для метаріалів “учасників бойових дій, які через власні організаційні питання не змогли оформити допомоги”. 

Нардепка Геращенко, коментуючи розслідування, назвала виявлене “задокументованим фактом політичної цензури, яка заборонена в Україні”. Нагадала нардепка й про те, що представників опозиції не пускають до участі в єдиному телемарафоні. Це підтверджує аналіз ефірів: переважно коментаторами є депутати від президентської партії “Слуга народу”. 

“Якби в Україні була незалежна прокуратура, вона б мала негайно відкрити кримінальну справу за фактом цензури, тиску на журналістів і перешкоджання діяльності… Готую запит до ГПУ (Офісу генерального прокурора. – Ред.) щодо цензури і тиску з боку Банкової на державне інформаційне агентство”, – каже Геращенко. 

Ілюстраційне зображення. Фото: вікімапія

Голова Комітету зі свободи слова Юрчишин подякував журналістам, які відмовилися працювати за “темниками”, а також пообіцяв звернутися до Нацради та Офісу генерального прокурора. 

У коментарях до свого допису Юрчишин відповів на запитання, чому на ситуацію не реагували раніше, коли про неї було відомо зі слів працівників. 

“Факти, це документи. Вони з’явилися в УП. До цього їх не було, були тільки чутки та розмови. Журналісти обіцяли надати факти, але не готові були публічно їх обговорювати. За таких умов яке б, на вашу думку, мало б бути формулювання комітету? Обговорення розмов і чуток? Зараз є факти, є підстави. Запропоную колегам на комітеті висловитися”, – написав він. 

Нагадаємо, що голова парламентського Комітету зі свободи слова Юрчишин пропонував допустити до єдиного марафону критиків влади. Сталося це на тлі того, як Держдеп США у звіті щодо порушень прав людини згадав єдиний телемарафон. Автори звіту переконані, що він дає українській владі безпрецедентний рівень контролю за новинами. 

Кілька десятків тисяч українців просять уряд перерозподілити гроші з єдиного телемарафону на ЗСУ. Однак посадовці не робитимуть цього, бо вважають марафон вагомою складовою протидії російській агресії. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter