Голова парламентського комітету зі свободи слова пропонує допустити до єдиного марафону критиків влади

Дата: 25 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Одним з варіантів переформатування єдиного телемарафону, довіра до якого серед українців падає, може стати допущення до ефірів критиків влади та канали, які відключили від мовлення на початку повномасштабного вторгнення росіян.

Про це говорив голова Комітету Верховної Ради зі свободи слова Ярослав Юрчишин в інтерв’ю Radio NV.

Ілюстраційне зображення. Фото: Офіс президента України

Юрчишин таким чином прокоментував звіт Держдепу США щодо порушень прав людини в Україні, до якого включили єдиний телемарафон. Автори звіту звернули увагу, що марафон дає українській владі безпрецедентний рівень контролю за новинами, при тому, що існують “чорні списки”, до яких потрапляють ті, хто критикує владу.

Це підтверджує й аналіз ефірів марафону – переважно коментаторами в ньому є депутати від президентської партії “Слуга народу”. 

“Що нам із цим зробити? По-дорослому просто проаналізувати застереження наших колег і або підвищити збалансованість подачі інформації в Єдиному марафоні, допустити тих, хто критично відгукується щодо уряду, допустити до мовлення ті канали, які були відключені від ефірного мовлення. Чи надати резонні пояснення, чому це було зроблено з міркувань безпеки, бо, на жаль, таких пояснень досі немає. Або удати, що цього немає: “Зробили зауваження — ну ок, у нас інших проблем вистачає”, – розмірковує Юрчишин. 

Щодо грошей, які витрачають на марафон, то нардеп вкотре повторив тезу уряду про телемарафон як вагому складову протидії російській агресії. 

“1,7 мільярда гривень, це якщо брати пов’язані витрати. Інформаційна політика (як закупівля контенту тощо) може бути дещо більше. Але орієнтуємося на цю цифру. Вона достатньо велика, якщо говорити про інвестування держави. З іншого боку, якщо говорити про нашу інформаційну безпеку, [ціна] достатньо невисока”, – вважає Юрчишин. 

Нагадаємо, що кілька десятків тисяч українців просили уряд перерозподілити гроші на єдиний телемарафон на ЗСУ, але посадовці відмовились

Рівень довіри українців до телемарафону “Єдині новини” падає. Торік йому довіряли 43% опитаних глядачів, а вже поточного року частка тих, хто довіряє, знизилася до 36%. При цьому соціологія показує, що більшість українців вважає важливим критикувати хибні рішення влади навіть під час війни. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter