Нижня палата парламенту Великої Британії визнала Голодомор геноцидом українського народу

Дата: 26 Травня 2023
A+ A- Підписатися

25 травня Палата громад парламенту Великої Британії одностайно ухвалила рішення про визнання Голодомору 1932–1933 років геноцидом українського народу.

Про це йдеться на сайті палати.

Джерело: parliament.uk

Полін Летхем, депутатка Консервативної партії, яка представила відповідну резолюцію в Палаті громад, підкреслила, що голод в Україні на початку 1930-х років був штучним. Він був наслідком примусового вилучення урожаїв в українських селян.

Парламентарка також провела паралелі з нинішніми подіями: “Радянський Союз убив мільйони українців політикою примусового голоду та примусової міграції. І це нагадує те, що відбувається зараз в Україні. Як і у Сталіна у 1930-х роках, мета Путіна сьогодні – знищити українську націю і концепцію української ідентичності.

Летхем заявила, що ухвалення резолюції – це чітке повідомлення президенту РФ Володимиру Путіну та всьому світу, що парламент Великої Британії підтримує Україну та  не ігноруватиме воєнні злочини й злочини проти людяності.

Лео Докерті, держсекретар міністерства закордонних справ Великобританії назвав рішення парламенту “цілком зрозумілим”. Водночас він заявив, що позиція британського уряду полягає в тому, що будь-яке рішення щодо геноциду має ухвалювати суд.

Нагадаємо, 23 травня парламент Словенії визнав Голодомор 1932–1933 років геноцидом українського народу. За таке рішення проголосували 67 депутатів, вісім – висловилися проти.

Верховна Рада ще 2006 року ухвалила Закон “Про Голодомор 1932–1933 років в Україні”, а за 10 років звернулася до держав світу, щоб ті визнали Голодомор геноцидом. Так зробили вже декілька десятків країн, а наприкінці минулого року відповідне рішення ухвалив і Європарламент. 

Нагадаємо, що соціологічні дослідження свідчать – більшість українців вважає Голодомор геноцидом. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter