Європейський парламент визнав Голодомор геноцидом українського народу

Дата: 15 Грудня 2022
A+ A- Підписатися
Європейський парламент більшістю голосів проголосував за резолюцію про визнання Голодомору 1932–1933 років геноцидом українського народу.
 
Про це йдеться на сайті Європарламенту.
 
Джерело: AP Photo/Jean-Francois Badias

Документ, який засуджує штучний Голодомор в Україні підтримали 507 депутатів, проти проголосували – 12, утрималися – 17.

“Європейський парламент… визнає Голодомор, штучний голод 1932–1933 років в Україні, що був спричинений навмисними діями радянського режиму, геноцидом проти народу України; рішуче засуджує такі дії тоталітарного радянського режиму, що призвели до смерті мільйонів українців, та істотно підірвали основи українського суспільства”, – йдеться у документі.

Резолюція висловлює солідарність з народом України та вшановує пам’ять мільйонів людей, які загинули в результаті цілеспрямованих дій сталінського режиму з організації штучного голоду.

“Європарламент закликає всі країни, особливо Російську Федерацію, а також інші країни, що з’явилися після розпаду Радянського Союзу, відкрити їхні архіви щодо голоду 1932–1933 років в Україні; закликає країни–члени ЄС та треті країни просувати обізнаність про ці події, а також про інші злочини, що були скоєні радянським режимом, шляхом внесення історичних знань про них в освітні та дослідницькі програми, щоб упередити повторення подібних трагедій у майбутньому”, – наголошує резолюція.

Депутати Європарламенту засудили також, що в той час, коли згадуються дев’яності роковини Голодомору, РФ продовжує свою агресивну війну проти України, порушує суверенітет та територіальну цілісність країни, прагне ліквідувати Україну як національну державу, зруйнувати ідентичність та культуру її народу.

Поряд із цим резолюція засуджує дії Росії, агресія якої проти України спричинила глобальну продовольчу кризу. При цьому РФ руйнувала та розкрадала зернові сховища в Україні та продовжує чинити перешкоди для України в експорті українського зерна до найбільш нужденних країн світу.

Україна закликає світ визнати організований режимом Сталіна Голодомор 1932–1933 років геноцидом українського народу. На сьогодні це зробили 22 держави.

Нагадаємо, 14 грудня рішення про визнання Голодомору геноцидом ухвалив сенат Чехії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter