Сенат Чехії визнав Голодомор 1932–1933 років геноцидом українців

Дата: 15 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Верхня палата чеського парламенту визнала Голодомор 1932–1933 років геноцидом українського народу. У своїй резолюції Сенат Чехії засудив злочини проти українців та вшанував пам’ять мільйонів жертв Голодомору в Україні.

Про це повідомляє видання Denik.

Джерело: ukranews.com

У документі сенат визнає, що голод в Україні був штучно і свідомо викликаний тоталітарним режимом, щоб тодішнє керівництво Радянського Союзу зламало опір українського народу насильницькій колективізації та розтоптало його національну ідентичність. 

Пам’ять про злочини проти людяності в європейській історії має допомогти запобігти виникненню таких злочинів у майбутньому”, — йдеться в резолюції.

Президент Володимир Зеленський привітав таке рішення сенату Чехії.

“Вітаю рішення Сенату Чехії про визнання Голодомору геноцидом українців. Вдячний чеським друзям за утвердження правди та відновлення історичної справедливості. Покарання за всі минулі та сучасні злочини Росії неминуче”, – заявив український лідер.

У квітні палата депутатів парламенту Чехії (нижня палата) визнала Голодомор в Україні в 1932–1933 роках геноцидом українського народу. Перед цим Чехія визнавала Голодомор як злочинний акт тоталітарного режиму радянської влади.

Раніше ZMINA повідомляла, що 11 травня сенат Чехії визнав геноцидом українського народу злочини, які вчиняють російські військові в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter