Чехія визнала злочини армії РФ геноцидом українського народу

Дата: 11 Травня 2022
A+ A- Підписатися

11 травня Сенат Чехії визнав геноцидом українського народу злочини, які вчиняють російські військові в Україні.

Про це повідомив посол України в Чехії Євген Перебийніс.

“Чеський Сенат щойно визнав злочини, які російська армія вчиняє в Україні, геноцидом Українського народу. У прийнятій постанові також міститься підтримка подальшого надання Чехією Україні зброї та отримання Україною статусу кандидата на членство в ЄС“, – зазначив він.

Чеські сенатори заявили, що Росія в Україні грубо порушує міжнародне гуманітарне право та міжнародні конвенції.

Крім того, верхня палата парламенту Чехії засудила численні військові злочини Росії в Бородянці, Бучі, Ірпені та Маріуполі, задокументовані ООН, ОБСЄ та міжнародними організаціями з прав людини, які свідчать про терор проти населення, масові страти, депортацію сотень тисяч осіб.

Також сенат засудив етнічно мотивовані злочини проти людства, які Росія вчиняє систематично і масштабно, заявивши, що вони є виявами геноциду проти українського народу.

Чеські парламентарі вимагають від РФ вивести свої війська з України та поважати територіальну цілісність, суверенітет і незалежність нашої країни, а також гуманітарне право і не обмежувати гуманітарні коридори.

Нагадаємо, 10 травня Сейм Литви схвалив резолюцію, яка визнає дії Росії в Україні геноцидом, а Росію – державою, яка підтримує та здійснює тероризм. За таке рішення проголосували 128 депутатів.

Також 21 квітня Естонія та Латвія першими у світі ухвалили рішення про визнання дій російських військ в Україні геноцидом українського народу.

Фото обкладинки: ua.depositphotos.com

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter