Сейм Литви одноголосно визнав Росію державою-терористом

Дата: 10 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Сейм Литви одноголосно визнав Росію державою-терористом: за таке рішення проголосували 128 депутатів.

Про це повідомляє національне агентство новин DELFI.

Джерело: life.ru

Сейм заявив, що російські збройні сили й найманці скоїли масові воєнні злочини на території України, особливо в містах Буча, Ірпінь, Маріуполь, Бородянка, Гостомель. Оскільки мета РФ полягає в тому, щоб повністю або частково знищити український народ, зламати його дух, вбиваючи цілі сім’ї, включно з дітьми, викрадаючи та катуючи українців, знущаючись із тіл убитих і закатованих, дії російської армії визнано геноцидом.

“Сейм визнає збройну повномасштабну агресію збройних сил Російської Федерації та її політичного і військового керівництва – війну – проти України, яка почалася 24 лютого 2022 року, геноцидом українського народу”, – йдеться в резолюції.

Литовські депутати наголосили на тому, що всі винні у війні мають бути притягнуті до відповідальності, а міжнародна спільнота повинна створити Спеціальний міжнародний кримінальний трибунал для розслідування та оцінювання злочинів росіян проти суверенної України.

Сейм Литви вважає, що трибунал повинен мати право видавати міжнародні ордери на арешт і не обмежуватись імунітетом держави або імунітетом глав держав, урядів та інших державних посадовців.

“Російська Федерація, збройні сили якої свідомо і систематично відбирають цивільні об’єкти для бомбардувань, є державою, яка підтримує і вчиняє тероризм”, – йдеться в резолюції.

Нагадаємо, що у квітні 2022 року Сейм Литви майже одноголосно підтримав поправку до закону, яка забороняє використовувати георгіївську стрічку та символи Z і V. 

За демонстрування такої символіки приватні особи можуть заплатити штраф 300–700 євро, а юридична особа – до 1,2 тисячі євро.

За повторні порушення передбачено штраф у розмірі 500–900 євро для фізичних осіб або 800–1500 євро для юридичних.

31 березня Сейм Латвії підтримав поправку до закону, що забороняє публічне використання символіки, яка славить воєнну агресію Росії або воєнні злочини. Йдеться, зокрема, про символи Z та V.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter