Сейм Латвії заборонив публічно використовувати символіку воєнної агресії Росії

Дата: 01 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

31 березня Сейм Латвії підтримав поправку до закону, що забороняє публічне використання символіки, яка славить воєнну агресію Росії або воєнні злочини. Йдеться, зокрема, про символи “Z” та “V”.

Про це повідомили у пресслужбі законодавчого органу Латвії.

Графіті в окупованому Криму з перекресленою літерою Z, що стала символом російського вторгнення в Україну. Фото: Радіо Свобода

У другому, остаточному читанні Сейм підтримав поправки до Закону про безпеку масових видовищ і масових заходів, які були визнані невідкладними. Вони забороняють використання у публічних заходах символів, що використовуються для позначення воєнної агресії та воєнних злочинів, за винятком випадків, коли немає мети виправдати чи прославити ці злочини.

Засуджуючи воєнні дії Росії в Україні, ми маємо непорушно дотримуватись того, що символи, які прославляють російську військову агресію, а саме: літери “Z”, “V” або інші символи, які використовуються для цієї мети, є неприйнятними на публічних заходах“, – зазначив Артус Кайміньш, очільник парламентської комісії з прав людини та зв’язків із громадськістю.

Закон тепер також забороняє пропаганду та прославлення подій, що містять ідеологію нацистського та комуністичного режимів, під час публічних заходів, включаючи дні народження, присвячені пам’яті цих ідеологій, битв та перемог, а також відзначення окупації вільних та незалежних територій або їхніх частин.

Парламент Латвії збільшив розмір штрафу за порушення правил організації та проведення громадських заходів. Приватні особи можуть заплатити за порушення закону штраф у 400 євро, а юридична особа – 3200 євро.

Напередодні подібне рішення ухвалили в Естонії, там за використання літери Z як символу вторгнення Росії в Україну запроваджується кримінальна відповідальність.

Нагадаємо, наприкінці березня Служба державної безпеки Латвії (VDD) відкрила п’ять кримінальних проваджень через розпалювання ненависті до українського народу та публічне виправдання агресії РФ проти України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter