Служба дербезпеки Латвії відкрила п’ять кримінальних проваджень через підтримку військової агресії Росії

Дата: 27 Березня 2022
A+ A- Підписатися
Служба державної безпеки Латвії (VDD) цього тижня відкрила п’ять кримінальних проваджень через розпалювання ненависті до українського народу та публічне виправдання агресії РФ проти України.
 
Про це повідомляється на сайті VDD.
 
Джерело: vdd.gov.lv

Зокрема, у вівторок через розміщений в одній з груп у фейсбуку контент, порушили кримінальну справу за двома статтями КК Латвії: за виправдання та героїзацію військових злочинів, скоєних Збройними силами Росії в Україні, а також розпалювання міжнаціональної ненависті або ворожнечі як щодо українців, так і латишів.

Засновнику та адміністратору цієї тематичної групи обрано запобіжний захід у вигляді ув’язнення. Назва групи не розголошується, але медіа з’ясували, що це є “Криминальная Латвия”, в якій зареєстровано близько 27 тисяч учасників.

У середу та в четвер VDD порушила по одній кримінальній справі за публічне виправдання та героїзацію військових злочинів Збройних сил Росії. У четвер було порушено також дві справи про дії, спрямовані на порушення міжнаціональної ворожнечі щодо українців.

Правова оцінка ще кількох випадків продовжується.

Зазначається, що VDD після російського вторгнення в Україну виявила кілька сотень фейкових профілів у соціальних мережах, які використовуються мешканцями Латвії і систематично та цілеспрямовано висловлюють підтримку агресії РФ проти України. Ці фальшиві профілі характеризуються участю в дискусіях з іншими користувачами соціальних мереж, поширенням типової для Кремля воєнної пропаганди та спробою налаштувати латвійське населення проти України та українських біженців у Латвії. Також вони поширюють дезінформацію з метою зганьбити Латвію та підірвати віру громадян у свою країну. Багато з таких акаунтів на сьогодні заблоковано.

Нагадаємо, нещодавно у Латвії суд Відземського передмістя Риги визнав Андріса Бірзгаліса винним у шпигунстві на користь Росії та засудив його до п’яти років позбавлення волі.

Як зазначається, Бірзгаліс був одним із двох затриманих у двох окремих справах минулого року, за багаторічну співпрацю з російською військовою розвідкою та передачу їй конфіденційних даних про сектор державної оборони.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter