Сейм Литви заборонив публічне демонстрування георгіївської стрічки та символів V і Z

Дата: 19 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Сейм Литви підтримав поправку до закону, яка забороняє використовувати георгіївську стрічку та символи Z і V. Відповідне рішення підтримали 124 члени сейму, проти – один, двоє утрималися. 

Про це повідомляє національний мовник LRT.

Джерело: torange.biz / georges-ribbon-camouflage-30571

“Зміни цього закону вкрай необхідні для нашої національної безпеки, якщо ми хочемо уникнути такої долі, як Україна, і превентивно діяти з російською пропагандою. Вона не спить і шукає різні шляхи до нас, щоб нацьковувати людей, змінювати мислення, реальність. Як ми бачимо, вона вже вплинула на громадян Росії”, – наголосила одна з ініціаторок поправок, членкиня фракції Партії свободи Іоніка Ошмянскене.

Зміни забороняють використання в Литві “символів тоталітарних або авторитарних режимів, які ці режими використовували або використовують для пропагування здійсненої ними або тієї агресії, що вчиняється наразі, або скоєних злочинів проти людяності та воєнних злочинів“.

Також конкретно зазначається, що таким символом “в усіх випадках вважається двоколірна (чорно-жовтогаряча) георгіївська стрічка“, а також, зокрема, літери Z та V, які на сьогодні використовуються у війні РФ проти України.

За демонстрування такої символіки приватні особи можуть заплатити штраф 300–700 євро, а юридична особа – до 1,2 тисячі євро.

За повторні порушення передбачено штраф у розмірі 500–900 євро для фізичних осіб або 800–1500 євро для юридичних.Зміни набудуть чинності після підписання президентом Гітанасом Науседою.

Нагадаємо, 31 березня Сейм Латвії підтримав поправку до закону, що забороняє публічне використання символіки, яка славить воєнну агресію Росії або воєнні злочини. Йдеться, зокрема, про символи Z та V.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter