НСЗУ збільшить кількість медпослуг, які пацієнти зможуть отримати безоплатно

Дата: 27 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

На програму медгарантій на 2022 рік додатково виділили 33 мільярди гривень. Національна служба здоров’я України (НСЗУ) наступного року планує розширити спектр меддопомоги, яку пацієнти отримуватимуть у лікарнях безоплатно.

Про це повідомляє пресслужба НСЗУ з посиланням на директорку департаменту комунікацій НСЗУ Лілію Гудзь та заступницю голови НСЗУ Тетяну Бойко.

Фото з відкритих джерел

Як і раніше, найпильніша увага в Програмі медичних гарантій буде прикута до пріоритетних медичних послуг. Це допомога при захворюваннях, які є основними причинами смертності в Україні та лікування яких найбільше б’є по кишенях українців: інсульти, інфаркти та онкологія. Додаткові кошти в бюджеті Програми медичних гарантій дозволять підвищити тарифи за найважливішими напрямками. Адже підвищення тарифів — це посилення фінансового захисту пацієнтів у сфері медичних послуг”, — розповідає про нововведення ПМГ 2022 заступник голови НСЗУ Тетяна Бойко.

Так, у 2022 році на Програму медичних гарантій (ПМГ) з держбюджету виділили 157,3 мільярда гривень ㅡ це найбільша сума з початку реформи фінансування системи охорони здоров’я.

Наступного року планується розширити перелік медпослуг, які українці можуть отримати безоплатно. Зокрема, розшириться програма “Доступні ліки”.

НСЗУ пропонує включити до неї препарати для лікування хвороби Паркінсона та хронічного обструктивного захворювання легень. Пацієнти зможуть отримати електронний рецепт на такі ліки та забрати їх безоплатно в аптеці.

Нагадаємо, цього року в Україні кількість аптек, що співпрацюють у межах урядової програми “Доступні ліки”, збільшилася до 10 тисяч.

Програму “Доступні ліки” український уряд запустив у 2017 році. Спочатку отримати ліки безоплатно або з незначною доплатою мали змогу пацієнти із серцево-судинними захворюваннями, бронхіальною астмою чи діабетом ІІ типу, але  згодом програму розширили. За даними уряду, минулого року “Доступними ліками” користувалися 2,3 мільйона громадян. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter