Кількість аптек, де працює програма “Доступні ліки”, збільшилася до 10 тисяч

Дата: 07 Червня 2021
A+ A- Підписатися

В Україні цього року кількість аптек, що співпрацюють у межах урядової програми “Доступні ліки”, збільшилася до 10 тисяч.

Про це в ефірі телеканалу “Україна 24” повідомила спікерка НСЗУ Христина Петрик.

Фото: з відкритих джерел

У другій половині року Національна служба здоров’я планує розпочати адміністрацію реімбурсації – процесу, за допомогою якого система охорони здоров’я впливає на доступність ліків і медпослуг, зокрема препаратів-інсулінів.

“Це важливий проєкт, багатьом людям потрібен цей препарат: за нашими підрахунками, це близько 200 тисяч. Наша мета – зробити доступ до цих препаратів простішим, зрозумілішим і щоб усі пацієнти могли отримати інсулін”, – наголосила Петрик. 

Отримувати ліки пацієнти зможуть за допомогою електронних рецептів.

“Буде зрозуміло, яка це аптека, там будуть відповідні наліпки. У нас є електронна мапа з усіма аптеками, які працюють щодо реімбурсації. Також можна зателефонувати за контактним номером 1677: там підкажуть, де розташована найближча аптека, де можна отримати препарат. Тобто буде зрозумілий маршрут пацієнта”, – пояснила спікерка НСЗУ.

Програму “Доступні ліки” український уряд запустив у 2017 році. Спочатку отримати ліки безоплатно або з незначною доплатою мали змогу пацієнти із серцево-судинними захворюваннями, бронхіальною астмою чи діабетом ІІ типу, але  згодом програму розширили. За даними уряду, минулого року “Доступними ліками” користувалися 2,3 мільйона громадян. 

Нагадаємо, що нещодавно в парламенті зареєстрували законопроєкт, яким пропонують створити посаду медичного омбудсмана. ZMINA докладно розповідала, хто зможе ним стати, над чим працюватиме медичний омбудсман та де ще у світі є така посада. 

Фотографія обкладинки: acmc.com.ua

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter