Нова хвиля репресій у Криму: що відомо про переслідувачів кримських татар?

Дата: 10 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

До переслідувань п’ятьох кримських татар 3 та 4 вересня долучилися старший “слідчий ФСБ” Віталій Олегович Власов та незаконний суддя Віктор Крапко.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань

Нові політв’язні Наріман Джелялов, Азіз Ахтемов, Асан Ахтемов

Як відомо, 3 та 4 вересня силовики провели обшуки й затримали Нарімана Джеляла та ще чотирьох кримських татар: Асана Ахтемова, Азіза Ахтемова, Шевкета Усеїнова та Ельдара Одаманова. Усіх затриманих окупаційна влада пов’язує з нібито диверсією на газопроводі біля села Перевальне під Сімферополем. Наразі невідомо, чи дійсно було взагалі пошкодження газопроводу. ГУР Міноборони України відкинуло обвинувачення ФСБ щодо нібито причетності відомства до пошкодження газопроводу в Перевальному і назвало заяви російської спецслужби “провокацією”. 

Кримінальну справу проти кримських татар розслідує слідчий ФСБ Віталій Власов. Чоловік родом з міста Шимановська Амурської області РФ. Йому 32 роки. У рідному краї в нього залишилися батьки Олег та Олена Власови. Батько – викладач ОБЖ школи №4 в Шимановську, є членом міської призовної комісії.

Віталій Власов

“Власов переїхав до Криму фальсифікувати кримінальні справи проти українців і кримських татар не сам, а з родиною. Дружина Анна до переїзду працювала в управлінні Міністерства юстиції РФ по Амурській області. Подружжя виховує двох дітей”, – йдеться в новині Центру журналістських розслідувань.

Витяг з наказу Управління Мін’юсту РФ в Амурській області про заохочення Ганни Власової. Фото із соцмереж

Власов також розслідує справу позаштатного журналіста “Крим.Реалії” Владислава Єсипенка. Під час цього “слідства” журналіста катували електричним струмом, погрожували, примушуючи дати свідчення проти себе та відмовитися від допомоги незалежних адвокатів.

Власов також “розслідує” так звану справу “Хізб ут-Тахрір” другої сімферопольської групи. 6 червня 2020 року він клопотав у “Верховному суді Криму” про продовження запобіжного заходу обвинуваченому в “справі” Ескендеру Сулейманову.

Крім того, 2 серпня 2021 року Власов порушив кримінальні справи за ч. 1 ст. 282.2 КК РФ (“організація екстремістської діяльності”) стосовно мешканців Армянська – вірян “Свідків Єгови” Олександра Литвинюка й Олександра Дубовенка.

Рішення про арешти кримських татар також ухвалив суддя Віктор Вікторович Крапко. Йому 32 роки. На відміну від Власова він не приїхав до Криму з глибинки Росії, а все життя мешкає в Сімферополі.

7 грудня 2018 року незаконне формування “кваліфікаційна колегія суддів Республіки Крим” рекомендувала Крапка до призначення “суддею” незаконно створеного “Київського районного суду Сімферополя”, а відповідний указ президента РФ Володимира Путіна №171 датований 15 квітня 2019 року.

ЗМІ наразі невідомо, чим Крапко займався від початку окупації у 2014 році й до цього призначення. У Єдиному державному реєстрі України є інформація, що Віктор Крапко з липня 2009 до серпня 2011 року був фізичною особою – підприємцем з основним видом діяльності ремонт, технічне обслуговування, монтаж верстатів, серед інших КВЕДів була також торгівля, нотаріальна та інша юридична діяльність.

У 2012 році Крапко поступив на заочне відділення юридичного факультету Таврійського національного університету імені В. І. Вернадського, де мав отримати кваліфікаційний рівень спеціаліста. 2014 року Росія окупувала Кримський півострів та захопила Таврійський національний університет, перетворивши його на “федеральний”, тож, імовірно, Віктор Крапко отримав диплом, який ніде у світі не визнається, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Російський “паспорт” громадянин України Віктор Крапко отримав у квітні 2014 року (серія і номер: 94 14 406353, російський ІПН 910216135361).

На сайті сімферопольського “суду” немає жодного ухваленого ним вироку. “Суддя” здебільшого розглядає цивільні та адміністративні справи. Видання звертає увагу, що 2021 року Крапка почали залучати до політично мотивованих “справ” і він уже встиг відзначитися ухваленням резонансних та протиправних з погляду українського та міжнародного гуманітарного права процесуальних рішень.

10 березня 2021 року на Ангарському перевалі російські силовики затримали журналіста-фрілансера “Радіо Свобода” Владислава Єсипенка. За усталеною практикою російських спецслужб у Криму українця вивезли в невідомому напрямку, про місце перебування дружині не повідомили, адвокатів не допустили. 

Як розповіла його дружина Катерина, журналіста катували: роздягали догола, під’єднували на вуха дроти й вмикали електричний струм, били в живіт, по ногах і в пах. А вже 12 березня “суддя” Віктор Крапко ухвалив рішення про взяття Єсипенка під варту. Судове засідання відбувалося без участі незалежного адвоката, у присутності адвоката за призначенням Віолетти Сінеглазової.

Родина Крапка також мешкає в Сімферополі. Його мати Людмила Василівна працює вчителькою географії в гімназії №10 Сімферополя. Батько Віктор Васильович до 2014 року займався бізнесом – був співзасновником ТОВ “Науково-технічний центр Квар”.

Нагадаємо, після проведення саміту Кримської платформи в Києві в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим розпочалася нова хвиля переслідувань кримських татар. 

Громадське об’єднання “Кримська солідарність” нагадало телефон гарячої лінії: +7 (978) 134-17-94. За цим номером громадяни можуть отримати термінову юридичну консультацію або записатися на приймання до фахівців у Сімферополі. За цим номером діє також WhatsApp, Viber, Signal.

Як відомо, у ніч проти 4 вересня російські силовики провели обшук у Нарімана Джеляла, кримськотатарського політика, викладача, політолога і журналіста, заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу. 

Також 3 та 4 вересня в Криму співробітники ФСБ обшукали помешкання та затримали чотирьох кримських татар: Асана Ахтемова, Азіза Ахтемова, Шевкета Усеїнова та Ельдара Одаманова. Усіх затриманих окупаційна влада пов’язує з нібито диверсією на газопроводі біля села Перевальне під Сімферополем. Наразі невідомо, чи дійсно було взагалі пошкодження газопроводу. 

7 вересня ФСБ оприлюднила заяву, у якій звинуватила затриманих у диверсії на замовлення Головного управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України та Меджлісу. Російські ЗМІ також поширили відео ФСБ з нібито “зізнаннями” заарештованих у Сімферополі 6 вересня кримчан Азіза й Асана Ахтемових. ГУР Міноборони України відкинуло обвинувачення ФСБ щодо нібито причетності відомства до пошкодження газопроводу в Перевальному.

Віталій Власов інкримінує Наріману Джелялу порушення ч. 1 ст. 281 КК РФ “Диверсія”. Він відкидає обвинувачення ФСБ. Усім затриманим загрожує позбавлення волі від 12 до 15 років. Відомо, що слідство не допустило спочатку до справи найнятих рідними адвокатів, призначивши натомість державних. 

“Кримська солідарність” повідомляє, що Наріману Джелялу вдалося коротко поспілкуватись із Асаном Ахтемовим у будівлі ФСБ. На питання Джеляла, чи його били, Ахтемов ствердно кивнув. 

Президент України Володимир Зеленський та лідер Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров пов’язують нові затримання кримських татар у Криму з успішно проведеним самітом Кримської платформи 23 серпня. 

Сполучені Штати рішуче засудили затримання 4 вересня заступника голови кримськотатарського Меджлісу Нарімана Джеляла та щонайменше 45 кримських татар російською окупаційною владою в Криму. США, КанадаЧехія та Представництво Європейського Союзу в Україні закликали російську окупаційну владу негайно звільнити їх.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter