Нова хвиля мобілізації в Росії відбудеться, ймовірно, після так званих виборів президента – Юсов

Дата: 20 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Кремль проведе нову хвилю мобілізації, однак не в лютому, а вже після виборів російського президента в березні 2024 року. 

Про це під час брифінгу на тему “Ситуація на тимчасово окупованих територіях у 2023 році та виклики 2024 року” в медіацентрі Україна – Укрінформ повідомив представник ГУР Андрій Юсов, відповідаючи на питання, чи проведе Росія мобілізацію 200 тисяч росіян вже у лютому.

Андрій Юсов

Як відомо, за підсумками 2023 року наприкінці грудня розшукуваний Міжнародним кримінальним судом Володимир Путін на своїй пресконференції заявив, що другої хвилі мобілізації в РФ не буде.

Утім Андрій Юсов повідомив, що існує ймовірність нової хвилі мобілізації. Вона, швидше за все, відбудеться після так званих виборів президента РФ.

“Наразі продовжуються сталі мобілізаційні заходи на території РФ, що стосуються як рекрутингу, так і примусового підписання контрактів, залучення в інший спосіб як міжнародних найманців, так і ув’язнених. Тобто ці всі практики на Росії продовжуються”, – пояснив Юсов.

Раніше аналітики Інституту вивчення війни (ISW) бачать низку ознак, які вказують на те, що в Росії триває підготовка до другої хвилі мобілізації.

Нагадаємо, що президент Росії Володимир Путін намагається відправляти на війну проти України етнічні меншини, щоб уникнути проведення загальної мобілізації етнічних росіян. Аналітики також відзначають переважання на війні в Україні неетнічних російських батальйонів, до складу яких входять війська з Чечні, Південної Осетії, Туви, Татарстану, Башкортостану, Чувашії та інших.

Раніше президент України Володимир Зеленський звернувся до народів Кавказу, Сибіру та інших корінних народів Російської Федерації й підкреслив, що війна потрібна лише одній людині, і через її забаганки не повинні помирати тисячі громадян РФ.

Як відомо, в Україні діє державний проєкт “Хочу жить”, покликаний допомогти військовослужбовцям з РФ безпечно здатися в полон ЗСУ.

Аби отримати інформацію про те, як здатися в полон, російським військовослужбовцям або їхнім рідним та близьким слід звернутися на цілодобову телефонну лінію за номерами: +38 066 580 34 98; +38 093 119 29 84. Інформація про здачу в полон російською також є на Телеграм-каналі “Хочу жить”.

Нагадаємо: якщо ви – громадянин України та проживаєте на тимчасово окупованих територіях, ознайомтеся з інструкцією про те, що робити, якщо вас насильно призивають на війну. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter