У Німеччині побільшало людей, які вірять російській пропаганді, – дослідження

Дата: 08 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

У Німеччині від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну збільшилася кількість людей, які вірять у проросійські теорії змови.

Про це пише “Детектор медіа” з посиланням на результати дослідження некомерційного Центру моніторингу, аналізу та стратегії CeMAS, оприлюднені виданням Der Spiegel.

Демонстрація проти політики уряду та санкцій щодо РФ у німецькому місті Хемніц у жовтні 2022 року. Джерело: Hendrik Schmidt / picture alliance

Дедалі більше німців піддаються впливу російської кампанії дезінформації, яка спрямована на просування думки, що Москва нібито була змушена почати війну проти України. Про це свідчать результати дослідження, що проводилось із 3 до 11 жовтня. В опитуванні для нього взяли участь понад 2200 людей віком від 18 до 90 років.

CeMAS провів два опитування – у квітні та жовтні 2022 року. За цей період відсоток людей, що виправдовують дії Росії, помітно збільшився.

У жовтні 40% опитаних повністю або частково погодилися з твердженням, що війна Росії була безальтернативною реакцією Росії на провокацію НАТО. У квітні таких було 29%.

44% респондентів повністю або частково впевнені, що Путін вживає заходів проти “світової еліти”, яка таємно “смикає за ниточки”. У квітні цей показник становив 32%.

35% учасників опитування повністю або частково погодилися з тим, що Україна “історично не може мати територіальних претензій, тому що фактично була частиною Росії” (у квітні – 26%).

24% повністю або частково вірять, що війна була необхідною, щоб “усунути фашистський уряд” в Україні (14%).

Найчастіше вірять у російські пропагандистські наративи жителі східних регіонів Німеччини, у західній частині країни таких менше.

Також опитування показало, що люди, які вірять у проросійські теорії змови, охочіше виходили на демонстрації проти коронавірусу чи енергетичної кризи.

Нагадаємо, що боротися з російськими фейками та імперськими наративами світову спільному закликали учасники Міжнародної Кримської платформи, яка відбулася в Загребі (Хорватія) наприкінці жовтня 2022 року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter