Світова спільнота має боротися з російськими фейками та імперськими наративами – учасники Кримської платформи

Дата: 31 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Парламентарі низки країн та експерти на полях першого парламентського саміту міжнародної Кримської платформи в Загребі (Хорватія) наголошували на важливості боротьби з російськими фейками та імперськими наративами. 

Про це повідомляє кореспондент видання ZMINA

Президент Світового конгресу українців Павло Ґрод вважає, що говорити правду – це єдиний спосіб подолати російську дезінформаційну кампанію. Міфи про Крим поширюються всім світом, у них вірять навіть друзі України. У зв’язку з цим для українського уряду дуже важливо працювати над цією проблемою.

Доцент кафедри українознавства Кембриджського університету доктор Рорі Фіннін звинуватив західних науковців, що не вивчають імперської агресії Росії та без критики сприймають концепції “слов’янського народу”, “возз’єднання”, які Росія століттями використовувала для свого імперського розширення, в “інтелектуальній ліні”.

Реагуючи на заяви підприємця Ілона Маска та експрезидента США Дональда Трампа, які висловлювалися проти територіальної цілісності України, експосол США в Україні (2006–2009) Вільям Тейлор закликав постійно інформувати людей про історію України та кримських татар. Він вважає за необхідне нагадувати таким людям, що Україна – це суверенна держава, яка має міжнародно визнані кордони.

“Головна мета – незалежна, самостійна, економічно розвинута Україна. Ми маємо це знову і знову повторювати. Програш Росії та перемога України – це в інтересах європейських та американських країн, щоб Росія не наблизилася ближче до кордону Польщі, Румунії та інших країн НАТО”, – прокоментував він.

Під час саміту президент Національної ради австрійського парламенту Вольфган Собатка зазначив, що з погляду військового виміру Австрія – нейтральна країна. Але Австрія, за його словами, ніколи не була політично нейтральною, коли йдеться про повагу до міжнародного права та територіальної цілісності.

“Війна Росії проти України – це небезпека для всієї міжнародної спільноти… Колеги, ми маємо виступати проти російських наративів щодо України, щодо санкцій, що нібито підтримка України стимулюватиме подальшу війну. Кампанії з дезінформації Росії шкодять єдності ЄС. Парламенти мають протидіяти дезінформації Росії в соцмережах. Ми повинні інформувати про ці ризики, як і ризики дипфейків та кіберзлочинів Росії”, – закликав він.

Заступниця голови Центру оборонних стратегій та членкиня Експертної мережі Кримської платформи Аліна Фролова під час парламентського саміту Кримської платформи висловила переконання, що світова система безпеки має не допустити російської агресії в майбутньому.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter