“Німеччина повинна мати пляж на Середземному морі”: Шольц пожартував про біженців, його розкритикували

Дата: 12 Червня 2023
A+ A- Підписатися

На з’їзді Євангельських Церков у Нюрнберзі канцлер Олаф Шольц розповідав про війну в Україні та велику кількість біженців, які останніми місяцями прибувають до Німеччини. Після невдалого жарту на цю тему користувачі соцмереж та колеги його розкритикували.

Про це пише видання Berliner Morgenpost.

Фото: Укрінформ

Так, Шольц наголосив, Німеччина – це країна, що завжди відкрита для біженців і солідарна з ними. Однак залишатися там можуть лише ті мігранти, які мають “поважні причини”. Щоб це реалізувати, необхідна солідарність по всій Європі, оскільки, за словами канцлера, більшість заяв щодо надання прихистку наразі подається саме в Німеччині, хоча заявники вже встигли побувати в інших країнах ЄС без реєстрації.

“Я вже пожартував на Європейській раді: Німеччина повинна мати великий пляж на Середземному морі. Насправді в Німеччині опиняється більше біженців, які прибувають до Європи через Середземне море, ніж в окремих країнах, що межують із Середземним морем”, – сказав він.

Цей жарт викликав оплески аудиторії, однак згодом його розкритикували в соцмережах. 

Зокрема, морські рятувальники з Sea Watch написали: “Понад 1150 загиблих у Середземному морі лише у 2023 році, і те, про що думає канцлер Шольц, – це поганий жарт. Будь-хто, хто може сміятися над цим, не має керувати державою”

Членкиня Соціал-демократичної партії Німеччини Ліллі Блаудсун також заявила, що канцлер ніколи не повинен говорити так про людей.

Тим часом віцепрезидент Лівих Лоренц Геста-Бойтін навіть зазначив, що йому “шкода, що він міг стати канцлером”.

Водночас деякі користувачі захищали Шольца, вказуючи, що жарт покликаний лише проілюструвати, наскільки “нерівномірно” розподіляються мігранти європейськими країнами.

Нагадаємо, що 4 червня в Німеччині сталася пожежа в притулку, де мешкають біженці з України. Внаслідок цього загинула одна дитина, ще 10 людей травмувалися. Причини пожежі зʼясовують правоохоронці. 

А в серпні 2022 року в німецькому місті Лейпциг невідомі намагалися підпалити дитсадок для дітей-біженців з України. Вогонь пошкодив тільки вхідні двері, унаслідок підпалу ніхто не постраждав. Напад стався, коли дитячий садок уже закрився, тому дітей та вихователів не було в будівлі.

Примітно, що постраждалий дитячий садок розташований лише за 700 метрів від будинку біженців за адресою Liliensteinstrasse, 15, який також атакували із застосуванням запалювальних пристроїв у п’ятницю ввечері. Дві будівлі розташовані всього за вісім хвилин ходьби.

Крім того, у німецькому муніципалітеті Грос-Штремкендорф майже вщент згорів гуртожиток для українських біженців. Правоохоронці розглядають підпал як основну версію. На момент займання в гуртожитку було 14 людей, вони не постраждали, оскільки встигли вчасно залишити приміщення. 

Після цього інциденту Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець закликав німецьку владу провести неупереджене та швидке розслідування, а країни ЄС – утриматися від надання прихистку росіянам призовного віку, які ухиляються від мобілізації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter