Нідерланди передали Україні незаконно вивезені археологічні артефакти

Дата: 20 Березня 2024
A+ A- Підписатися

20 березня, у середу, Нідерланди повернули Україні вісім археологічних пам’яток, які виявилися незаконно вивезеними з території України.

Про це повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики України.

Фото: Міністерство культури та інформаційної політики України

Так, директор Інспекції інформації та спадщини Міністерства освіти, культури і науки Нідерландів Альфред Рус передав Посольству України в Нідерландах вісім предметів археології, які раніше незаконно вивезли з території України.

Це наконечники списів та стріл з різних археологічних культур і регіонів України, що датуються періодами від римських часів до Середньовіччя.  

Нідерландські митники звернули увагу на памʼятки, коли їй ввозили до Нідерландів у березні 2023 року, запідозривши, що предмети можуть бути викрадені. Після цього профільні установи країни дослідили походження знахідок, звернувшись також до Національного музею історії України.

Особа, яка мала отримати пам’ятки, відмовилася від претензій на них, коли з’ясувалося, що їх вивезли з України з порушенням законодавства. 

Мінкульт зазначає, що українське законодавство забороняє вивозити культурні об’єкти без згоди національних органів влади. 

“Культурна спадщина України включає рукописи, ікони, релігійну спадщину, текстиль, монети та археологічні об’єкти. Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну ризики для установ спадщини та археологічних пам’яток зросли в рази, а країна сильно постраждала від пограбування та руйнування. ЄС та ЮНЕСКО активно допомагають Україні в захисті її культурної спадщини. Це передбачає особливу пильність при виявленні чи виставленні на продаж предметів”, – наголосили в міністерстві. 

Також там нагадали, що 2022 року Міжнародна рада музеїв склала Червоний список з категоріями вразливих об’єктів. Перелік має на меті сприяти більшій обізнаності про українську спадщину, її розпізнаванню та ідентифікації об’єктів, що наражаються на високий ризик незаконних розкопок, пограбування та незаконного експорту. Втрата культурних цінностей завдає шкоди знанням України та інформації про її історію та самобутність.

Нагадаємо, що у вересні минулого року США повернули Україні культурні цінності, викрадені російськими загарбниками з тимчасово окупованих територій: церемонія повернення відбулася під час робочого візиту до Сполучених Штатів президента Володимира Зеленського.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter