Незаконний “військовий комісар” приїхав до затриманих у “відділку поліції” кримських татар, щоб роздати їм повістки

Дата: 26 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

До незаконного “Київського відділку поліції №2” у тимчасово окупованому Сімферополі до затриманих біля “суду” вільних слухачів судових засідань приїхав так званий “військкомісар” з наміром роздати повістки затриманим громадянам України.

Про це інформують громадське об’єднання “Кримська солідарність” з посиланням на адвоката Едема Семедляєва та правозахисна ініціатива “Кримський дискурс”

Повідомляється, що силовики незаконного “центру з протидії екстремізму” затримали під “судом” понад 20 осіб, які прийшли на судові засідання щодо обрання запобіжного заходу Абдулмеджиту Сейтумерову, Ельдару Якубову та Сейдамету Мустафаєву. Після того, як затриманих кримських татар доставили до “поліції” туди прибув “військком республіканського військового комісаріату” під приводом “звіряння даних”. При цьому він видав усім затриманим повістки.

“Були люди за 60–70 років. Їм теж [треба було видати] повістки? Їх теж хочуть забрати до армії, чи на СВО, чи ще кудись — незрозуміло. Тому люди, звичайно ж, відмовилися. Це не місце, де можна та необхідно вручати повістки. Серед цих людей немає таких, хто ховається від військкомату чи має проходити якусь військову службу. Таким чином [силовики] намагалися тиснути на людей, щоби вони не приходили до судів і не підтримували своїх співвітчизників, друзів та близьких родичів. На сьогодні так борються із мусульманами Криму”, – прокоментував адвокат Едем Семедляєв.

 

Серед затриманих під незаконним “Київський районним судом” Сімферополя окупанти затримали кримськотатарських старійшин, зокрема: 

  • батько затриманого Сейдамета Мустафаєва Енвера Сеїтовича Мустафаєва (69 років);
  • історик Сейтумерова Шукрі Сейтмеметовича (64 роки);
  • історик Сеитмеметова Енвера (73 роки);
  • Зудієв Ремзі Еудієвич (64 роки).

Ми вважаємо, що це є засобом залякування, тиску та дискримінаційного підходу до всіх, хто сьогодні прибув на суди.

Ліля Гемеджи

Вона наголосила, що і затримання, і те, що на місце приїхав військком, свідчать на те, що силовики хочуть завадити кримським татарам підтримати своїх співвітчизників, перешкоджати їм потрапити на судові засідання, які проводяться у закритому режимі, і де за статтями про тероризм заарештовують людей, які “не мають стосунку до тероризму”.

За даними кримських правозахисників, “поліцейські” складали адмінпротоколи щодо затриманих понад 12 годин. 

Адвокат Едем Семедляєв у коментарі “Кримській солідарності” розповів, що силовики вимагали у затриманих відбитків пальців та вишикуватися , щоб фотографувати для протоколів. Адвокат просив силовиків послатися на закони, якими ці вимоги регламентовані, але співробітники “поліції” у відповідь мовчали.

Як повідомляє Кримська солідарність, окупанти склали на Енвера Сеїтмеметова та Ельдара Алієва по два протоколи: один – про порушення порядку в громадських місцях (стаття 20.2.2 КоАП РФ), інший – про непокору законним вимогам співробітників поліції (стаття 19.3 КоАП).

За словами адвокат Семедляєва, Енвер Сеїтмеметов сидів на території кафе, пив каву та чекав на свого брата, сина якого затримали. У цей момент до нього та його співрозмовника підійшли чоловіки у блакитній формі та масках. Вони не представилися, і впізнати у них співробітників поліції було неможливо. Повідомляється, що “начальник” “центру протидії екстремізму” Руслан Шамбазов у грубій формі заганяв його в автобус.

“Енвер Сеітмеметов вимагав, щоб йому пояснили, що відбувається і чому його затримали. Але поліцейські ці прохання проігнорували”, – розповів захисник.

Енвер Сеїтмеметов та Ельдар Алієв

Другим затримали Ельдара Алієва. Його повалили на підлогу, скрутили, пошкодили руку. На обличчі є пошкодження. На нього теж склали протокол про непокору силовикам.

Нагадаємо, з четвертої ранку в тимчасово окупованому Бахчисараї та Бахчисарайському районі українського Криму російські силовики обшукали будинки кримських татар. Співробітники “незаконного управління ФСБ республіки Крим” затримали шістьох осіб за статтею 205.5 КК РФ (“організація діяльності терористичної організації та участь у діяльності такої організації”) за нібито участь у релігійній організації  Хізб-ут-Тахрір.

Усіх активістів “Кримської солідарності” – Ремзі Німетулаєв, Руслан Асанов, Сейдамет Мустафаєв, Аметхан Умеров та Ельдар Якубов незаконний “Київський райсуд Сімферополя” арештував на два місяці.  Серед затриманих є рідний брат двох кримських політв’язнів із Бахчисараю, заарештованих у березні 2020 року, – Абдулмеджит Сейтумеров.

Як відомо, призов мешканців окупованих територій до лав окупаційної армії заборонений ст. 51 IV Женевської конвенції та є воєнним злочином. Окремим воєнним злочином є примушування громадян України до участі в бойових діях проти власної держави.

Раніше Прокуратура Автономної Республіки Крим та м. Севастополя відкрила гарячу лінію для мешканців тимчасово окупованого Криму, які намагаються уникнути незаконної мобілізації до російської армії.

Читати також: Що робити, якщо вас мобілізують до збройних сил РФ в Криму

З питань в’їзду / виїзду та перебування в інших країнах громадянам України в Криму радять звертатися до координаційного центру:

  • за телефонами: +38 (050) 851 82 94 (WhatsApp, Telegram); +38 (063) 576 77 40 (WhatsApp, Telegram);
  • електронною поштою: yardimlashma2022@gmail.com;
  • на фейсбук-сторінку координаційного центру Меджлісу з гуманітарних питань;
  • або телеграм-канал координаційного центру Меджлісу.

Серед іншого мешканці тимчасово окупованого Криму, які в’їхали на територію Казахстану, зможуть отримати необхідні консультації в координаторів:

  • місто Астана: Руслан Маштаков, тел. +7 (701) 812 13 13;
  • місто Алмати: Уріє Курташирова, тел. +7 (777) 757 80 07; Лілія Алімова, тел. +7 (701) 789 06 98.

У липні 2023 року керівний партнер Global Rights Compliance LLP Вейн Джордаш на полях Кримської платформи заявив, що Міжнародний кримінальний суд недопрацьовує в питанні розслідування міжнародних злочинів щодо цивільних у тимчасово окупованому Криму.

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.
 
Раніше посол України в Бразилії Андрій Мельник заявив, що Україна повинна негайно отримати в 10 разів більшу військову допомогу, ніж вона отримала від союзників дотепер, щоб завершити війну цього року.
 
Фото: Кримська солідарність
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter