Невиплата зарплати є одним з основних порушень прав людини на Донбасі – офіс Омбудсмана

Дата: 15 Січня 2019
A+ A- Підписатися

Невиплата заробітної плати працівникам вуглевидобувних компаній державного сектору є одним із основних порушень прав людини на Донеччині та Луганщині.

Про це повідомив представник Уповноваженого з дотримання прав жителів Луганської та Донецької областей Павло Лисянський, коментуючи голодування гірників шахти “Селидіввугілля” в Донецькій області, передає прес-служба Омбудсмана. 

Працівниці шахти “Селидіввугілля” в Донецькій області, які оголосили голодування

Голодний протест працівниці шахти “Селидіввугілля” в Донецькій області почали 2 січня, після того як їм відмовилися погасити заборгованість із заробітної платні за майже півроку. Через вісім днів стало відомо, що одну з протестувальниць забрали лікарі, адже в неї погіршився стан здоров’я. Ситуація з голодуванням працівниць “Селидіввугілля” привернула увагу й місії ОБСЄ в Україні, яка відвідала підприємство.

За словами Лисянського, офіс Омбудсмана наразі надіслав листи в прокуратуру Донецької області з вимогою внести дані щодо ситуації до Єдиного реєстру досудових розслідувань за статтею “Невиплата заробітної плати, стипендії, пенсії чи інших установлених законом виплат”.

“Невиплата заробітної плати призводить до того, що підприємство не здійснює нарахування єдиного соціального внеску, пенсійного стажу робітникам підприємств. Ми працюємо над алгоритмом захисту прав гірників в Україні, а також над тим, щоб усі профільні служби також долучилися до вирішення даної проблеми”, – зауважив він.

За інформацією офісу Омбудсмана, наразі працівницям шахти двома траншами погасили заборгованість за вересень і 50% за жовтень. Утім, досі залишається заборгованість за жовтень, листопад, грудень. Через це, як повідомив на своїй сторінці у Facebook голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець, жінки вирішили призупинити акцію протесту

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter