“Неповага до професійних журналістів”: українська медіаспільнота обурилася світлинами з лівобережжя Херсонщини

Дата: 20 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Українська медіаспільнота обурилася світлинами з лівобережжя Херсонщини – так званої червоної зони, куди доступ журналістам офіційно заборонено, однак нещодавно президент Володимир Зеленський виклав фото звідти, зроблені блогерами Костянтином та Владою Ліберовими.   

Про це пише “Детектор медіа”.

Українські військові на Херсонщині. Джерело: фейсбук-сторінка президента України (фото Костянтина і Влади Ліберових)

Допис зі світлинами переправи українських військових на лівий берег Херсонщини з’явився на офіційній сторінці президента 17 листопада. На публікацію відреагував журналіст “Радіо Свобода” Мар’ян Кушнір. Він поцікавився, чому Ліберовим дозволили знімати, а професійним воєнкорам відмовляють у доступі до “червоних зон” фронту, зокрема й на півдні.

“Не можна на Херсонщину”, – казали вони. “Червона зона”, – казали вони. “Інформаційна тиша”, – казали вони. Всі чудово знають, як важко домовитися про зйомки на півдні. Всі чудово знають, як там перешкоджають журналістам. На лівий берег узагалі неможливо потрапити. Заборона у всьому. І тут бааам – Володимир Зеленський публікує фотографії блогерів Ліберових. Кипить, тому що купа українських воєнкорів, які роками знімають війну і давно вже забули про нормальне життя, не можуть. Знаєте, це як плюнути нам усім в обличчя наступного дня після Дня працівників телебачення та радіомовлення. Дякую”,написав воєнкор.

Кушніра підтримала директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк. У коментарі “Детектору медіа” вона сказала, що ситуація продемонструвала відсутність механізмів роботи з професійними журналістами та є “справжньою неповагою” до них.

Робота професійних журналістів дуже важлива, зокрема, для документування воєнних злочинів Росії проти України. На переконання медіаекспертки, якщо документаторами виступають лише “заангажовані особи або ті, що займаються постановочними кадрами, то це не буде вважатися згодом для нащадків достовірною інформацією”.

“Ми втратимо унікальні кадри та знання. Окрім цього, професійні журналісти, які мають величезний, майже десятирічний досвід, заслуговують на повагу. Вони не раз ризикували своїм життям, і таке ставлення я вважаю просто неприпустимим”, – зазначила директорка ІМІ.

Будь-яку ситуацію можна прокомунікувати, наголосила Романюк і нагадала, що раніше журналістська спільнота вже подавала напрацьовані пропозиції команді комунікаційників, яка прийшла разом з новим міністром оборони Рустемом Умєровим.

“Ми побачили, що нас начебто чують і готові втілювати якісь зміни. Сподіваюся, що обурення журналістів також буде почуте. З цієї ситуації обов’язково мають бути зроблені висновки, і ми сподіваємося побачити якісь кадрові рішення з цього приводу”, – сказала вона.

Головна редакторка “Слідства.Інфо”, колишня воєнна репортерка “Громадського” Анастасія Станко також вважає ситуацію “насмішкою над професійними журналістами, які багато років висвітлюють війну”.

“Це поділ на певні касти людей. Є якісь люди, біліші за білих, які можуть нібито працювати не так, як інші. І їм, очевидно, за це нічого не буде, якщо ці фотографії публікує сам президент. Хоча була й історія, коли платформа United24 поширювала якесь наше відео з Херсона, за яке в нас раніше забрали акредитацію. Ми живемо в сюрреалізмі”, – сказала журналістка.

Утім, на її думку, проблема може бути глибшою, і йдеться не лише про доступ журналістів до фронту, а про можливість узагалі поспілкуватися з військовими про перебіг подій на лівому березі в зонах бойових дій.

Ситуація, коли Ліберови отримують дозвіл фотографувати там, де офіційно заборонено іншим кореспондентам, уже не перша. У квітні нинішнього року блогери побували в Авдіївці на Донеччині, яка вже перебувала в “червоній зоні”, тож відвідувати її цивільним, зокрема й представникам медіа, було заборонено. Проте вони виклали фото, зроблені в місті, в інстаграмі. Тоді професійна медіаспільнота теж просила пояснити, як так відбулося.

Нагадаємо, що в Україні з 3 березня змінили правила отримання журналістами акредитації під час дії воєнного стану.

Водночас командувачі в районах відповідальності отримали право визначати “червону”, “жовту” та “зелену” зони для роботи медійників. У “червоній” медійникам працювати заборонено, в “жовтій” можна перебувати лише в супроводі пресофіцера або іншої уповноваженої особи, у “зеленій” можна працювати вільно.

Згодом тоді ще очільниця об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк повідомила, що Збройні сили України здатні забезпечити супровід акредитованих представників ЗМІ для роботи в так званій жовтій зоні.

Водночас із критикою нового порядку акредитації журналістів і зонування територій, де ведуться бойові дії, виступили МедіарухКомітет захисту журналістів та “Репортери без кордонів”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter