“Небезпечний прецедент”: у Криму апеляційний “суд” лишив штраф адвокату Семедляєву за відмову роздягнутися в “поліції”

Дата: 21 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Незаконний “Верховний суд Криму” не підтримав апеляційної скарги про адміністративний штраф адвокату Едему Семедляєву за відмову повністю роздягнутися на вимогу співробітника “поліції”. Документ підписали понад 75 юристів з “адвокатської палати Криму”.

Про це повідомляє громадянське об’єднання “Кримська солідарність”.

Едем Семедляєв під час виходу на свободу з ІТТ 23 листопада 2021 року в Сімферополі

Захист мотивував свою скаргу, спираючись на ч. 3 ст. 5 Федерального закону “Про поліцію”, згідно з яким вимога на огляд спідньої білизни має бути винятковою, і в матеріалах справи таких причин не спостерігалося.

Зокрема, адвокати вказали “суду”, що вимога огляду була мотивована лише можливою наявністю в юриста екстремістських татуювань, на думку начальника незаконного “Центру протидії екстремізму” в Сімферополі Руслана Шамбазова, який згодом склав протокол. Водночас юристи звернули увагу, що закон забороняє не мати такі зображення на тілі, а лише публічно демонструвати їх, у зв’язку з чим вимога співробітника поліції була незаконною.

“Суд вирішив, що нібито вимоги роздягнутися догола не було. Натомість була вимога надати на огляд білизну. Тому як хто це розуміє. Я, наприклад, розумію, що для цього треба було роздягнутися догола і віддати весь свій одяг йому”, – прокоментував адвокат Семедляєв.

Адвокат Костянтин Манаков, який представляв Семедляєва в суді, зазначив, що це рішення “судді” Володимира Агіна створює небезпечний прецедент, “коли будь-який адвокат буде поставлений перед фактом надати спідню білизну на огляд з різних підстав”.

Крім того, адвокати вказали на процесуальні помилки під час складання та застосування сумнівної процедури “переписування” протоколу. Перший був складений 25 жовтня 2021 року, такий самий доопрацьований Шамбазовим  – 11 листопада 2021 року.

“Суддя Володимир Агін вважав, що порушення суду першої інстанції були “незначними для скасування ухвали про штраф”, а протокол співробітника поліції він вважає “достатнім доказом провини Семедляєва”. Отже, рішення Центрального районного суду залишилося чинним”, – мовиться в повідомленні.

Як відомо, 25 жовтня 2021 року співробітники окупаційного “ОМОНу” та “Центру з протидії екстремізму” затримали  Семедляєва в “Центральному відділенні поліції Сімферополя”, куди той прибув для надання юридичної допомоги своїм довірителям, затриманим напередодні. Затримані чоловіки прийшли цього дня до “Кримського військового гарнізонного суду” як вільні слухачі, де через відеоконференцзв’язок мало відбутись апеляційне засідання в справі “красногвардійської групи “Хізб ут-Тахрір”. 

Окупаційні силовики допустили до 21 затриманого чоловіка лише одного захисника, і ним став Едем Семедляєв. Правозахисна організація зауважує, що під час його бесіди з одним з довірителів співробітник “поліції” чинив на нього тиск і погрожував переслідуванням за “непідкорення законному розпорядженню співробітника поліції”. Коли Едем Семедляєв заявив про намір вести аудіозапис того, що відбувається в дільниці, співробітник “поліції” також звинуватив його в непокорі законним розпорядженням поліції за ст. 19.3 Кодексу Російської Федерації про адміністративні правопорушення.

Крім того, співробітники незаконного “Центру протидії екстремізму” заявили адвокату, що їм необхідно перевірити, чи є в нього на тілі “екстремістські” татуювання, і наказали йому роздягнутися для проведення особистого огляду. Відомо, що адвокат мав роздягнутися в присутності п’яти людей і під відеонаглядом. Коли ж чоловік відмовився від огляду, пославшись на статтю 28 Конституції Російської Федерації, співробітник “поліції” склав ще один протокол, знову апелюючи до непокори “законним розпорядженням поліції”.

11 листопада незаконний “Центральний районний суд Сімферополя” заарештував Едема Семедляєва на 12 діб. Також суд оштрафував його на 4 тисячі рублів за другим адмінпротоколом за відмову роздягнутися на вимогу співробітника “Центру з протидії екстремізму”.

Місія США в ОБСЄ та Рада Європи закликали Росію припинити політику переслідування щодо незалежних адвокатів у Криму. Арешт Семедляєва засудили в Посольстві Великої Британії в Україні та в посольстві Чехії. У МЗС України назвали “порушенням професійних прав” і “тиском” арешт Едема Семедляєва.

23 листопада окупаційні силовики затримали 32 громадянина України, що приїхали під будівлю ІТТ у Сімферополі. Вони збиралися зустріти адвоката Едема Семедляєва, який, відбувши повний термін адміністративного арешту, вийшов на свободу. Серед затриманих 10 жінок та журналісти Енвер Алімов, Алім Сулейманов, Вілен Темер’янов, Ділявер Ібрагімов. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter