Комісарка Ради Європи закликала Росію припинити репресії проти кримських татар

Дата: 29 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Комісарка Ради Європи з прав людини Дуня Міятович висловилася щодо останніх затримань російськими силовиками кримськотатарських активістів, серед яких також є п’ятеро громадянських журналістів.

Відповідну заяву оприлюднено на її сторінці

Дуня Міятович

Міятович назвала арешт і затримання великої групи кримських татар, зокрема кількох журналістів, які мирно зібралися в Сімферополі минулого вівторка, щоб засвідчити звільнення з-під варти правозахисного адвоката Едема Семедляєва, останньою ланкою в ланцюзі репресій та переслідувань, спрямованих проти членів цієї спільноти.

“Це посилює картину переслідування кримськотатарських правозахисників, активістів та журналістів, а також багатьох пересічних членів цієї групи, описану мені в численних та послідовних свідченнях членів кримськотатарської спільноти та авторитетних правозахисних організацій”, – мовиться в її заяві.

Затримання та арешти кримськотатарських активістів Міятович назвала “довільними”, а вироки російських судів – “надзвичайно суворими”.

“Багато із затриманих або ув’язнених за звинуваченнями в неправомірній протидії тероризму чи екстремізму, як і раніше, утримуються у в’язницях суворого режиму або віддалених виправних колоніях, часто розташованих за межами Криму. За повідомленнями, багато хто з них зазнає жорстокого поводження і позбавлений доступу до захисників”, – вказала вона. 

Єврокомісарка вважає тенденцію кримінального переслідування щодо кримських татар тривожною і нагадала про справи проти голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова, національного лідера Мустафи Джемілєва та інших лідерів кримських татар – Ахтема ЧийгозаІльмі УмероваНарімана Джеляла.

“Такі, як Едем Семедляєв та його колеги-правозахисники, мужньо захищають права кримських татар, зазнавали репресій, включно з довільними арештами та затриманнями, адміністративними та судовими переслідуваннями, обшуками, стеженнями та погрозами. Крім того, всі, крім кількох незалежних кримськотатарських ЗМІ, були змушені припинити свою діяльність у Криму, а ті, хто залишився, продовжують зазнавати цензури та тиску”, – зауважила Міятович і закликала Росію поважати права кримських татар.

Водночас комісарка Ради Європи повідомила, що “намагається потрапити до Криму для проведення незалежного моніторингу ситуації з правами людини”.

“Оскільки я наполегливо намагаюсь отримати доступ до Криму для проведення незалежного та неупередженого моніторингу, як того вимагає мій мандат, я закликаю поважати права кримських татар. Переслідування кримських татар має припинитися. Особи, які відповідають за закон і порядок, повинні поважати та захищати права та свободи кожного кримського татарина відповідно до Європейської конвенції про права людини”, – заявила Дуня Міятович

Вона закликала Росію негайно покласти край довільним арештам, обшукам, затриманню та кримінальному переслідуванню за неправомірне використання контртероризму, екстремізму чи інших надуманих звинувачень.

“Усі ті, хто був засуджений або затриманий на підставі такого неправомірного судового розгляду, мають бути реабілітовані та негайно звільнені. Юридичним радникам, які захищають кримських татар, має бути дозволено працювати без залякування чи перешкод, а кримськотатарським ЗМІ, журналістам, активістам та блогерам має бути дозволено вести свою діяльність без обмежень чи переслідувань”, – додала вона.

Раніше ZMINA повідомляла, що ввечері 23 листопада окупаційні силовики затримали під ізолятором у Сімферополі 31 людину, які приїхали підтримати адвоката Едема Семедляєва, що відбував там адміністративний арешт. 

Серед затриманих було 10 жінок, зокрема дівчинка 14 років, та п’ять журналістів. Їх протримали в поліції до ранку. 

Нагадаємо, 11 листопада “Центральний районний суд Сімферополя” визнав винним адвоката в адмінправопорушеннях за двома протоколами, які склали у “відділку поліції”. 

Як відомо, 25 жовтня 2021 року співробітники окупаційного “ОМОНу” та “Центру з протидії екстремізму” затримали  Семедляєва в “Центральному відділенні поліції Сімферополя”, куди той прибув для надання юридичної допомоги своїм довірителям, затриманим напередодні. Затримані чоловіки прийшли  цього дня до “Кримського військового гарнізонного суду” як вільні слухачі, де через відеоконференцзв’язок мало відбутись апеляційне засідання в справі “красногвардійської групи “Хізб ут-Тахрір”. 

Окупаційні силовики допустили до 21 затриманого чоловіка лише одного захисника, і ним став Едем Семедляєв. Правозахисна організація зауважує, що під час його бесіди з одним із довірителів співробітник “поліції” чинив на довірителя тиск і погрожував переслідуванням за “непідкорення законному розпорядженню співробітника поліції”. Коли Едем Семедляєв заявив про намір вести аудіозапис того, що відбувається в дільниці, співробітник “поліції” також звинуватив його в непокорі законним розпорядженням поліції за ст. 19.3 Кодексу Російської Федерації про адміністративні правопорушення.

Крім того, співробітники незаконного “Центру протидії екстремізму” заявили адвокату, що їм необхідно перевірити, чи є в нього на тілі “екстремістські” татуювання, і наказали йому роздягнутися для проведення особистого огляду. Відомо, що адвокат мав роздягнутися в присутності п’яти людей і під відеонаглядом. Коли ж чоловік відмовився від огляду, пославшись на статтю 28 Конституції Російської Федерації, співробітник “поліції” склав ще один протокол, знову апелюючи до непокори “законним розпорядженням поліції”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter