“Не чіпайте мій одяг”: афганські жінки запустили флешмоб проти вимог талібів носити нікаб

Дата: 24 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Афганські жінки, незгодні з владою бойовиків “Талібану”, влаштували флешмоб у твіттері та почали публікувати світлини у національному одязі з хештегами #DoNotTouchMyClothes (#НеЧіпайтеМійОдяг) та #AfghanistanCulture (#АфганськаКультура).

Про це повідомляє Vice.

Фото: твіттер-акаунт SodabaH

Після захоплення влади таліби спочатку запевняли, що поважатимуть права жінок, однак потім заборонили їм повертатися до навчання, працювати та змусили носити нікаб та інший одяг, що закриває тіло. Незгодних, які зважились виходити на акції, розганяли сльозогінним газом. 

Флешмоб у твіттері запустила колишня професорка історії Американського університету Афганістану та авторка першої програми гендерних досліджень в країні Бахар Джалалі.

Акція стала її відповіддю на події 12 вересня, коли у Кабулі сотні жінок зібралися в одному із лекційних залів та критикували тих, хто не хоче виконувати правила бойовиків. 

Сотні жінок зібрались в одному із лекційних залів Кабула 12 вересня, щоб критикувати незгодних з правилами талібів. Фото: euronews.com

“Ось так виглядає афганська жінка. Це – наша культура. Це – наша традиційна сукня. Ми любимо багато кольору. Навіть наш рис барвистий, а також наш прапор”,підписала своє фото користувачка під ніком SodabaH. 

Слідом за нею світлини почали публікувати й інші афганки. 

“Коли ми говоримо про справжню культуру та реальний зовнішній вигляд традиційної жінки з Афганістану, ми говоримо про перший образ, а не про другий!” – підписала своє фото користувачка під ніком Aryana Sayeed. 

Деякі користувачки викладали фотографії з сімейних архівів.

Фото: твіттер-акаунт Ariana Delawari
Фото: твіттер-акаунт DrFatimaKakkar

З 1996-го до 2001 року, коли “Талібан” контролював владу в Афганістані, жінкам забороняли працювати, а дівчатам – вчитися після настання восьми років. Не могли жінки й вийти на вулицю без супроводу чоловіка та носити одяг, який не покривав ніг, голови та рук. Порушниць привселюдно били, а деяких страчували.

Невдовзі після захоплення влади 2021 року таліби попросили афганок не виходити з дому, адже бойовики нібито не навчені того, як спілкуватися з ними.

Нагадаємо, що нещодавно таліби закрили міністерство у справах жінок і замінили його департаментом, який колись слідкував за дотриманням суворих релігійних доктрин.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter