Наслідки викриття Спартака Субботи: видавництво “Віхола” припинило співпрацю з ним, а партнер закрив шоу “Подкаст терапія”

Дата: 14 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Після оприлюднення розслідування-викриття щодо психолога Спартака Субботи видавництво “Віхола” припинило співпрацю з ним, а популярне ютуб-шоу “Подкаст терапія”, де він був співавтором, закрили.

Про це повідомили актор Євген Янович та видавництво на своїх сторінках у соцмережах.

Як відомо, 11 квітня молодіжне видання “Свідомі” оприлюднило масштабне розслідування авторства Іллі Полудьонного, де стверджується, що Суббота брехав про наявність фаху лікаря-психіатра та кандидатського ступеню, мав інтимні стосунки з кількома клієнтками під час терапії та вчиняв над ними психологічне насильство. 

Автор розслідування збирав та упорядковав факти про Спартака Субботу протягом 7 місяців і, крім текстового варіанту, виклав на своєму ютуб-каналі серіал з 5 відео, де аргументовано пояснює, чому героя розслідування варто вважати шахраєм.

За пару днів відео переглянули сотні тисяч користувачів. Оприлюднені факти викликали неабиякий резонанс, адже станом на 2023 рік Субота мав тисячі прихильників, його регулярно запрошували в якості експерта на телебачення та онлайн-медіа, а державні структури доручали  йому проведення тренінгів, зокрема у правоохоронних органах.

Як виявилось не знав більшості оприлюднених фактів і співведучий Субботи у ютуб-проєкті “Підкаст терапія” актор Євгеній Янович.

Прочитав весь текст розвідування він 12 квітня оголосив, що “Подкаст терапія” припиняє своє існування.

“Я прочитав всю текстову версію розслідування. Із наведених там фактів я знав про ГО “Українська академія наук” і роботу в “Інституті когнітивного моделювання”. Все інше, як і для вас, це нова інформація. Мені складно зробити висновки про все розслідування в дану секунду. Але є рішення, які я прийняв наразі і вони остаточні”, – написав Янович на своїй інстаграм сторінці.

За його словами, більше не буде жодних випусків “Подкаст терапії”, також скасовується запланований з 17 квітня тур шоу регіонами, кошти за продані квитки повернуть.

Водночас Янович вважає, що видані 86 випусків подкасту були корисними:

 “Я реально не отримував жодного повідомлення, де мені б написали: “Через ваш подкаст моє життя стало гірше”. Натомість, протилежних повідомлень були тисячі. Я б дуже хотів, аби люди приділяли увагу собі і розвивались далі. Мені подобалось відчуття, що я робив щось корисне. Принаймні, мені так здавалось. Чи маю я якісь відповіді? Я знаю, що буде суд. І він має розставити все на свої місця. Ось і все. Я хотів би попросити вибачення. За що конкретно? Я не розумію. Бо я досі не можу це все скласти у голові. Але я просто відчуваю, що винен”, – також зазначив Євген.

Рішення не продовжувати співпрацю зі Спартаком Субботою також ухвалило видавництво “Віхола”, яке видало його книгу “Припини це. Як розпізнати насильство та протидіяти йому” у 2021 році і перевидало у грудні 2022.

“Ми не додруковуватимемо нові тиражі книжки “Припини це”, а також не будемо видавати нову книжку автора. Наразі ми працюємо над тим, аби владнати усі технічні та юридичні аспекти припинення нашої співпраці”, – написали у видавництві.

Там додали, що вже прибрали книжку Субботи зі свого сайту: паперову, електронну та аудіо.

У відповідь на додаткові питання користувачів, зокрема, про те, чи знали вони про відсутність медичної освіти у автора книжок, і чи намагались отримати від нього документи про освіту після оприлюднення викриття, у видавництві відповідали однаковою фразою:

“Ми зараз вирішуємо усі юридичні та документальні питання щодо припинення договору. І тому поки триває увесь цей юридичний процес не можемо коментувати. Дякуємо за розуміння”.

Водночас сам Суббота у своїй заяві 13 квітня назвав факти, оприлюднені в розслідуванні Полудьонного, наклепом і пообіцяв послідовно спростувати всі звинувачення, адже, за його словами, “нападник має відповідати за свої дії, по закону”.

Нагадаємо, після оприлюднення розлідування з викриттям Спартака Субботи практична психологиня Катерина Адамова розповіла виданню ZMINA, що особисто знає про випадки двох клієнток, з якими Спартак Суббота порушував етичні норми під час терапії і вступав в інтимний зв’язок. Її джерела підтверджують описану в розслідуванні поведінку Субботи, яка зрештою завдавала травм клієнткам.

За її словами, обидві жінки, про стосунки яких із Суботою їй відомо, повторюють, що Спартак Суббота спочатку входить у довіру до клієнтки. Як терапевту жінки розповідають йому особисті речі, свої слабкі сторони. Потім він використовує це проти них. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter