Психолога Спартака Субботу звинувачують в інтимних зв’язках з клієнтками. Джерело ZMINA це підтверджує

Дата: 12 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Цього тижня психолог та блогер Спартак Суббота, співведучий популярного ютуб-проєкту “Подкаст-терапія”, став героєм резонансного розслідування, де стверджується, що він брехав про наявність фаху лікаря-психіатра, маніпулював своїми регаліями, мав інтимні стосунки з кількома клієнтками під час терапії та вчиняв над ними психологічне насильство. 

Практична психологиня Катерина Адамова розповіла виданню ZMINA, що особисто знає про випадки двох клієнток, з якими Спартак Суббота порушував етичні норми під час терапії і вступав в інтимний зв’язок. Її джерела підтверджують описану в розслідуванні поведінку Субботи, яка зрештою завдавала травм клієнткам.

Спартак Суббота. Фото: УНІАН

Видання “Свідомі” опублікувало ґрунтовне розслідування про відомого психолога Спартака Субботу. Автор розслідування Ілля Полудьонний, зокрема, наводить інтерв’ю з однією з колишніх клієнток Спартака Субботи, яка детально розповідає, як під час терапії він намагався маніпулювати нею, створював атмосферу залежності клієнтки від нього та провокував до інтимних стосунків.

Також у розслідуванні автор наводить свідчення психотерапевта Артема Осипяна, до якого звернулася колишня клієнтка Спартака Субботи та зізналася, що “в них були хороші стосунки, але потім це романтизувалось і перейшло в романтично-сексуальні стосунки”.

“З її слів, це був спеціальний акт, це не було випадково: знаєш, він закохався в клієнтку і не витримав. Це було щось провокативне. Він подавав це, ніби він таким чином її лікує від чогось. Знаєш, як у тому фільмі, я забув цього режисера, теж про когнітивно-поведінкову терапію і психоаналіз там, де чомусь у КПТ терапевт вирішив переспати зі своєю істеричною клієнткою. Оце він, мабуть, передивися такого кіно і вирішив, що це метод терапії. Хоча людина прийшла дуже травмована й іще більш травмована, ще з більшим рівнем недовіри”, – розповів Артем Осипян.

За словами Осипяна, він написав керівництву Української асоціації когнітивно-поведінкової терапії, до етичного комітету асоціації про цей випадок. Там відповіли, що скаргу на Субботу має написати сама потерпіла. Тож навіть після цього інциденту Спартак Суббота ще довгий час залишався членом Асоціації КПТ.

Практична психологиня та громадська діячка Катерина Адамова, з якою Центр прав людини ZMINA співпрацював у 2022 році, розповіла, що особисто знає про щонайменше два випадки, коли Спартак Суббота вступав в інтимні стосунки з клієнтками.

“В мене є два джерела, які підтверджують те, що говорить потерпіла з розслідування. Слово в слово, це відпрацьована схема. Портрет його ідеальної потерпілої – це емоційно незріла жінка з аб’юзивними стосунками в анамнезі. Можливо, яка проходить через розрив стосунків або розлучення, тобто відірвана від партнера. Погані стосунки в сім’ї в дитинстві, можливий аб’юз або насильство, сексуальне насильство в анамнезі. Зокрема, від батька, вітчима, близького родича. Тобто це людина, яка звикла бути жертвою. Для неї подібне ставлення є нормальним, у неї нема такого кордону, щоб зупинити аб’юз. Жінки не помічають того, які він перетинає їхні кордони. Вони не розуміють, що це не нормально, коли людина тебе торкається, коли людина питає про особисте”, – пояснила Катерина Адамова в коментарі ZMINA.

За її словами, обидві жінки, про стосунки яких із Суботою їй відомо, повторюють, що Спартак Суббота спочатку входить у довіру до клієнтки. Як терапевту жінки розповідають йому особисті речі, свої слабкі сторони. Потім він використовує це проти них. 

А він потім на них тисне і влаштовує емоційні “гойдалки”. Спочатку сипле компліменти, а потім прямо ображає. Він призначає зустріч, а в останній момент скасовує, “бо взагалі не хочу тебе бачити”. Тобто він жінок катає на цих емоційних “гойдалках”. Людина впадає від нього в залежність. І це використовується для того, щоб затягнути її в ліжко. Моє джерело говорить про те, що після сексу Спартак перестав помічати цю людину і вдавав, наче вони в принципі не знайомі”, – говорить вона.

Найстрашніше, за словами Катерини Адамової, що Суббота створює таку ситуацію, в якій потерпіла думає, що це вона сама винна: “це ще один чоловік, якого я розчарувала, якого я не змогла втримати”. Більшість потерпілих не діляться такою інформацією, а якщо і розповідають, то з позиції “це я винна, це щось зі мною не так”:

“Власне, на це він і розраховує, і це абсолютно хижацька поведінка. Це навіть не про секс, це про владу і контроль. Тобто людина перебуває повністю у твоїй владі, людина повністю від тебе емоційно залежна. За Кримінальним кодексом це не є зґвалтуванням. Ці жінки давали йому активну згоду. Але чи були вони в морально-психологічному стані давати якусь адекватну згоду, якщо вони перебувають в абсолютно розбовтаному стані завдяки влаштованим ним “гойдалкам”. І це на 100% порушення етичних правил і норм. Психологи, психотерапевти, психіатри не сплять зі своїми клієнтами, не вступають з ними в особисті стосунки”.

Максимальною відповідальністю для Субботи за порушення етичних норм поведінки з клієнтами могло б бути виключення з психологічної або психотерапевтичної асоціації. Але в розслідуванні йдеться про те, що Спартак Суббота наразі не належить до спільноти когнітивно-поведінкових терапевтів, не є акредитованим когнітивно-поведінковим терапевтом і не є членом Української асоціації когнітивно-поведінкових терапевтів з 2019 року.

“З юридичного погляду в нас ніяк не закріплено відповідальності за подібні порушення. У нас навіть немає як такого уніфікованого комітету з етики, який би займався всіма спеціалістами підтримувальних професій. В Україні немає обов’язкового ліцензування для психологів, психотерапевтів. Ця система і народила Спартака Субботу. І це відбувається роками”, – підсумовує Адамова.

На своїй сторінці в інстаграмі Суббота вже відреагував на розслідування. Він заявив, що в нього не було часу детально все перечитувати та дивитися, проте він вважає, що йому просто заздрять.

“Це не перший хейт, з яким стикаюся, він буде і далі. Я це просто переживу. Але що я хочу сказати – не дозволю ображати свою аудиторію”, – каже Спартак Суббота.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter