Наразі в ЄС не обговорюють стратегію повернення українських біженців додому – очільник МЗС Іспанії

Дата: 17 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Сьогодні в Європейському Союзі не обговорюють питання повернення українських біженців додому. 

Про це заявив міністр закордонних справ Іспанії Хосе Мануель Альбарес Буено.

Фото: Укрінформ

Так, відповідаючи на запитання щодо створення механізму заохочення українських біженців повертатися додому, Альбарес Буено зазначив, що наразі в Європі поки не розмірковують над цим, оскільки зосереджені на нагальних потребах війни й наданні українцям прихистку.

Водночас, на переконання іспанського міністра, за умови припинення війни українські біженці “самі захочуть повернутися до своєї країни, якщо матимуть вибір”.

За його словами, нині в Іспанії перебуває майже 200 тисяч українців, що приїхали туди, рятуючись від війни.

Раніше ZMINA писала, що влада Ірландії обіцяє не відправляти українських біженців додому, поки не закінчиться повномасштабна російсько-українська війна і поки це не стане безпечно.

Термін дії директиви ЄС про тимчасовий захист для українців, що виїхали, рятуючись від війни, закінчується 4 березня 2025 року. Попри те що директива не може бути продовжена знову, ЄС може ухвалити рішення про нові положення для українських біженців. 

Нагадаємо, що станом на кінець грудня 2023 року в Європі перебували понад 4,1 мільйона українців, що виїхали з країни, рятуючись від війни. Їхня кількість збільшується.

Європейська комісія виділила понад 65 мільйонів євро чотирьом країнам, що приймають на своїй території українських біженців, які рятуються від повномасштабної війни, розпочатої Росією.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter