Єврокомісія виділила 65 мільйонів євро країнам, які приймають біженців з України

Дата: 18 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Європейська комісія виділила понад 65 мільйонів євро чотирьом країнам, що приймають на своїй території українських біженців, які рятуються від повномасштабної війни, розпочатої Росією.

Про це йдеться на сайті відомства.

Фото: Getty Images

“Минулого тижня Європейська комісія вирішила надати понад €65 мільйонів з Фонду притулку, міграції й інтеграції для підтримки Болгарії, Чехії, Польщі та Румунії в розміщенні людей, які рятуються від російської агресії проти України”, – зазначили в Єврокомісії.

У Єврокомісії кажуть, що така допомога надається для полегшення фінансового навантаження на систему адаптації біженців у згаданих країнах та надання їм можливості забезпечити людям, що перебувають під тимчасовим захистом ЄС, належний рівень підтримки, послуг та допомоги. 

“Відповідні агенції згаданих країн-членів, громадські та міжнародні організації, що залучені до таких проєктів, можуть розпочинати їхню імплементацію вже від сьогодні. Водночас Єврокомісія зберігатиме контроль за використанням виділених грошових фондів через відповідні фінансові служби ЄС“, – кажуть у відомстві.

Болгарія, Чехія, Польща й Румунія також можуть використати це додаткове фінансування для переходу від надання біженцям “колективного” тимчасового житла в шелтерах до індивідуального розселення в приватному секторі, шляхом надання українцям фінансової допомоги на перехідний період, а також доступу до мовного тренування, до соціальних та медичних послуг тощо.

За даними Єврокомісії, загалом 4,1 мільйона біженців з України зареєстровані для отримання тимчасового захисту або подібного в ЄС.

Нагадаємо, що 19 жовтня Європейський Союз остаточно продовжив дію Директиви тимчасового захисту ЄС для біженців з України до березня 2025 року. Наявність тимчасового захисту не унеможливлює подання заяви на отримання статусу біженця чи інші форми захисту, доступні в країнах ЄС.

Частка українців, які, рятуючись від повномасштабної війни, виїхали за кордон та хотіли б залишитися на новому місці проживання, за рік зросла з 8 до 18%. Водночас майже незмінно високе бажання українських мігрантів повернутися додому в Україну: зараз частка таких людей серед опитаних становить 63%, тоді як рік тому була на рівні 67%.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter