За рік частка біженців, охочих і далі залишатися за кордоном, зросла до 18% – дослідження

Дата: 16 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Частка українців, які, рятуючись від повномасштабної війни, виїхали за кордон та хотіли б залишитися на новому місці проживання, за рік зросла з 8 до 18%.

Такими є результати дослідження “Ключовий капітал: як міграційні процеси впливають на бізнес”, яке провела дослідницька компанія Gradus Research спеціально до Київського міжнародного економічного форуму – 2023.

Водночас дослідники констатували майже незмінно високе бажання українських мігрантів повернутися додому в Україну: зараз частка таких людей серед опитаних становить 63%, тоді як рік тому була на рівні 67%.

Серед охочих повернутися понад третину планують зробити це до кінця 2024 року (39%), тоді як іншій третині респондентів (36%) важко визначитися.

Рівень адаптації українців, які виїхали за кордон, досяг 62%. У топі країн, куди мігрували українці, залишаються Польща (29%), Литва (16%) і Німеччина (10%), хоча це і не відповідає даним Євростату (23,1%, 1,7% і 28,3% відповідно).

Як повідомила засновниця і директорка дослідницької компанії Євгенія Близнюк на Київському міжнародному економічному форумі, 83% біженців в Україні мали роботу, зокрема 13% працювали у сфері освіти та навчання, 12% – в інженерії, науці та технологіях, 10% були фахівцями в галузі економіки та фінансів або з продажу і комунікації.

“Результати опитування демонструють високий рівень працевлаштованості серед українських мігрантів. 70% опитаних мешканців України, які від початку війни перемістилися жити за кордон, наразі мають роботу. 54% працюють у країні перебування, ще 12% працевлаштовані в українських компаніях і працюють віддалено, а 4% працюють дистанційно на іноземну компанію. Ключовою причиною безробіття серед опитаних українських мігрантів найчастіше є незнання місцевої мови (43%)”, – йдеться в матеріалі.

Щодо сфер зайнятості, то 14% є технічними працівниками та будівельниками, 10% займаються прибиранням або доглядом за будинком, стільки ж працюють в інженерії, науці та технологіях, по 8% – в освіті, продажах та комунікації, а ще по 7% – у логістично-транспортній галузі, управлінні та адмініструванні.

Опитування проводили методом самозаповнення анкети в мобільному застосунку. Аудиторія дослідження (220 респондентів) – чоловіки та жінки віком від 18 років, які через війну виїхали за кордон (і досі там перебувають), до війни проживали в Україні; аудиторія опитування бізнес-спільноти (165 респондентів) – одноосібні власники, керівні партнери, співвласники бізнесу, члени ради директорів або наглядової ради бізнесу та наймані топменеджери, що проживають на території України. Опитування проводилося з 22 вересня до 5 жовтня 2023 року серед аудиторії щодо міграційних настроїв населення та з 27 вересня до 5 жовтня 2023 року серед аудиторії бізнес-спільноти.

Нагадаємо, що українці, які тимчасово перебували за кордоном і вирішили повернутися додому, можуть розраховувати на виплати для ВПО від держави. Кількість людей, які втратили виплати ВПО, досить незначна.

Національна сервісна служба за першу декаду вересня провела 1531 перевірку фактичного місця проживання ВПО, у результаті 80% людей зберегли свої виплати. Тобто лише близько 300 осіб перестануть отримувати відповіді виплати.

Фото обкладинки: Getty Images

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter